Hlavní obsah

Klaus varuje ODS: pokud si necháte šéfa Sněmovny, přijdete o ministry

– Skopje/Praha
Právo, Novinky, Miroslav Benč (Skopje)

Prezident Václav Klaus varoval ODS, že obsazení funkcí předsedů vlády i Sněmovny rozhodně nebude mít zadarmo. Jak Klaus řekl v pondělí v průběhu návštěvy Makedonie Právu, občanští demokraté za tento obchod zaplatí ztrátou pozic ve vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus se vítá s lídrem ODS Petrem Nečasem

Článek

Šéfkou Sněmovny má být nově zvolená první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. „To opravdu není důvod, aby prezident komentoval,“ uvedl Klaus. Němcová patří k jeho obdivovatelkám.

„Nebude to zadarmo“

Klaus pro Právo ve Skopji k personálním nominacím dodal: „Obsazení funkce předsedy Sněmovny současně s funkcí předsedy vlády nemůže být zadarmo. Zdá se mi vyloučené, že by další dvě koaliční strany i tento druhý z významných postů České republiky daly jedné politické straně. Já si myslím, že to bude vykoupeno za výraznou ztrátu pozic ODS ve vládě,“ uvedl Klaus.

Nový předseda ODS Petr Nečas, chystající se na roli premiéra, i Němcová patří k politikům, kteří mají k prezidentovi blízko. Klaus se teď Nečasovým krokům podivil: „Jestli si ODS a její nový předseda zvolili, že se jim tato záměna, tento výměnný obchod vyplatí, tak je to jejich rozhodnutí. Já jsem se tomu trochu divil,“ uvedl prezident.

TOP 09 chce stejně jako ODS, VV chtějí stejně jako TOP 09

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg přitom v sobotu Právo řekl, že by jeho strana měla mít stejný počet ministrů jako ODS. Už dříve představitelé této strany dávali najevo, že jsou pro ODS rovnocenným partnerem.

Skutečnost, že ODS získala ve volbách více hlasů, se podle TOP 09 má odrazit pouze tím, že obsadí funkci premiéra. Předseda Věcí veřejných Radek John zase nedávno uvedl, že by jeho strana měla mít stejně ministrů jako TOP 09.

Před týdnem se nechal slyšet, že nebudou jako nováčci o místo šéfa Sněmovny usilovat, avšak dodal: „Funkce předsedy Sněmovny je silná pozice na úrovni ministra. Strana, která by post obsadila, by musela počítat s tím, že se to zohlední při vyjednávání o rozložení sil ve vládě.“

Spekuluje se, že ve vládě by ODS mohla získat sedm křesel a TOP 09 s VV po čtyřech.

„V ODS nastává pozitivní proces“

Klaus se vyjádřil také k víkendovému kongresu ODS. „Já nechci nějak zvysoka hodnotit, co se tam událo. Pověst ODS byla velmi pošramocena vývojem několika posledních měsíců a možná i let. Věřím, že nastává jistý pozitivní proces, ale zdůrazňuji slovo proces. Jak bude dále pokračovat, to já budu se zájmem sledovat,“ řekl Novinkám.cz Klaus, který poslal víkendovému kongresu ODS zdravici.

Reklama

Související články

Klaus vzkázal ODS: jste zatím na začátku

Prezident Václav Klaus v sobotu kongresu ODS vyslal vzkaz, že by jeho vztah ke straně mohl být opět vřelý, občanští demokraté by se však museli důkladně...

Výběr článků

Načítám