Hlavní obsah

Předseda handicapovaných Krása je třetím kandidátem na ombudsmana

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke dvěma ženám navrženým na druhého českého ombudsmana přibyl třetí kandidát: 59letý šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Ve středu to potvrdil Právu s tím, že kývl na návrh lidoveckého senátora Rostislava Slavotínka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Článek

Krása, který byl poslancem ODS a US-DEU, nechce své šance na nominaci odhadovat: „Každý máme nějaké svoje kvality, svoje životní zkušenosti,“ řekl Právu.

Senátoři mohou navrhnout své dva kandidáty do pondělka. O tom, která dvě jména horní komora navrhne poslancům ke zvolení, se rozhodne ve středu. Sněmovna bude volit ze čtyř návrhů, když další dva jim předloží prezident Václav Klaus.

Podle dostupných informací zatím dostanou senátoři na stůl tři jména, do pondělka však mohou ještě přibýt další.

Obě kandidátky již mají zkušenosti s úřadem

Krásovy protikandidátky Anna Šabatová a Jitka Seitlová mají před ním „náskok“. Obě již mají zkušenosti z práce v úřadu ombudsmana. Šabatová byla Motejlovou zástupkyní šest let, Jitka Seitlová ji ve funkci nahradila v roce 2007.

Šabatová má nominace ze dvou stran – předložili ji jak část klubu ČSSD a také osobně předsedkyně klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová.

„Ještě nevím, zda moji kolegové v klubu podpoří můj návrh, nebo zda se shodli na jiném řešení, jsem mimo republiku. To se rozhodne až v úterý při jednání klubu. Ale vím určitě, že pan kolega Štětina a pan kolega Schwarzenberg, ještě když byl senátorem, podporovali paní Šabatovou, a já jsem tu nominaci podala,“ řekla ve středu Paukrtová Právu.

Šabatovou před devíti lety doporučil ke zvolení tehdejší prezident Václav Havel, s nímž současný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg spolupracoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám