Hlavní obsah

ČSSD chce v čele Sněmovny Zaorálka, vznikající koalici se výběr nelíbí

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, jas

Poslanecký klub ČSSD ve čtvrtek nominoval na funkci šéfa Sněmovny stranického místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Strany rodící se vládní koalice ale už daly najevo, že si sociálního demokrata v čele dolní komory nepřejí. Svého vlastního ale zatím nemají. Zaorálek byl v minulém volebním období místopředsedou Sněmovny. VV vzápětí oznámily, že Zaorálek je pro ně jako šéf Sněmovny nepřijatelný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Máme ambici, aby se sociální demokrat stal předsedou Poslanecké sněmovny,“ řekl na tiskové konferenci po jednání klubu úřadující předseda ČSSD a šéf poslanců soc. dem. Bohuslav Sobotka. Doplnil, že jeho strana nehodlá akceptovat jakékoliv podmínky, které by byly spojeny se ziskem postu šéfa dolní komory. „Nebude platit politický obchod funkce za program,“ uvedl Sobotka.

Zaorálek se jako předseda Sněmovny pranic nezamlouvá Věcem veřejným. „Toto jméno je signálem, že sociální demokracie post předsedy Poslanecké sněmovny nezíská," konstatoval člen vyjednávacího týmu s Vít Bárta.

Osvětlil i výhrady, které k němu VV mají. "Radek John vyhlásil konec studené války, konec slovních přestřelek a napadání mezi stranami. A právě pan Zaorálek je ten, kdo neustále v médiích útočí na své politické konkurenty a tu válku vede dál. Zkrátka, není to člověk, který by mohl jakkoliv přispět ke kultivaci politické scény,“ uzavřel Bárta.

Také lídr ODS Petr Nečas na Radiu Impuls uvedl, že "tímto návrhem ČSSD nezvýšila šance, že obsadí křeslo předsedy."

ČSSD chce referendum i přímou volbu

ČSSD se také rozhodla již ve čtvrtek předložit ústavní zákon o celostátním referendu „Bude neprodleně předložen do legislativního procesu,“ uvedl Sobotka. Podle návrhu soc. dem. by lidé v referendu mohli rozhodovat o zásadních zahraničně-politických a vnitřních záležitostech, vyslovovat souhlas s mezinárodními smlouvami a se zákony, kromě ústavních.

Celostátní referendum by bylo možné, pokud o to požádá nejméně 80 poslanců, 30 senátorů, vláda nebo 200 tisíc voličů zastoupených v petičních výborech. Právě 82 poslanci přitom disponuje ČSSD spolu s KSČM. Obě tyto strany by tak mohly vyvolávat referendum.

Soc. dem. předložila i návrh na přímou volbu prezidenta. Kandidáta by mohlo podle představ ČSSD navrhnout nejméně 40 poslanců, 17 senátorů nebo v petici 50 tisíc oprávněných voličů. Podle místopředsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jeho strana navrhuje, aby byl přímo volený prezident odvolatelný.

Na předložení podobného zákona se přitom dopoledne shodla vznikající koalice. [celá zpráva]

Poplatky jako test VV

ČSSD též znovu nastolila téma zrušení zdravotnických poplatků, tentokrát i jako bič na Věci veřejné. Ty totiž hovoří o zrušení poplatku za položku na receptu. Středočeský hejtman David Rath ČSSD) proto nejdříve na tiskové hovořil o tom, že jeho strana chce zrušením poplatků naplnit program. A pak přidal, že chtějí „vyzkoušet pravdivost programu VV“. Soc. dem. navrhuje zrušit všechny poplatky při zachování ochranných limitů. Zároveň je ale strana podle Ratha ochotna přistoupit na kompromis v podobě zrušení poplatku za položku na receptu.

„Deklarujeme dopředu, že jsme ochotni jít i na kompromis,“ uvedl Rath.  Podle Sobotky jsou všechny předložené návrhy klíčovými částmi programu jeho strany. „Všechno jsou to vlajkové lodi ČSSD,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám