Hlavní obsah

John: ještě než sestavíme vládu, musí se omezit imunita a platy politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné chtějí snížit platy ústavních činitelů, zmrazit mzdy ve státní správě a výrazně omezit imunitu zákonodárců ještě před sestavením vlády a ve shodě napříč politickým spektrem. Informoval o tom ve středu novináře předseda VV Radek John. Návrh podpořily i ostatní strany vyjednávající koalici VV, TOP 09 a ODS, návrhy by měly být zahrnuty do jednoho balíčku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Věcí veřejných Radek John

Článek

John uvedl, že jeho strana, TOP 09 a ODS našli na výrazném omezení imunity zákonodárců, zmrazení mezd ve státní správě a snížení platů ústavních činitelů velkou shodu.

„Na prvním zasedání parlamentu navrhneme balíček, kde je omezení imunity, zmrazení mezd ve státní správě a snížení platu ústavních činitelů ještě dříve, než bude uzavřena jakákoli případná koaliční smlouva,“ řekl John a vyzval ČSSD, aby se k tomu připojila.

„Bylo by to signálem pro celou republiku, že tady začíná nová epocha, kdy celá Sněmovna se dobrovolně zbaví nesmyslně velké imunity a dobrovolně omezí platy, protože šetřit je třeba odshora,“ doplnil John.

Snížení platů se tak bude týkat i soudců, členů Nejvyššího kontrolního úřadu, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ale i zřejmě státních zástupců. „Nelze opět vyčlenit jednu skupinu obyvatel a té se bojíme, té uděláme nějakou službu. Podíl na krizi mají všichni a všichni by měli přispět k tomu, aby ji zažehnali,“ uvedl John.

VV bude dávat zbylé náhrady na charitu

Strana se mimo jiné rozhodla ustoupit od plánu vracet všechny nevyužité poslanecké náhrady, které zákonodárci dostávají na výdaje spojené s výkonem funkce. Podle Kristýny Kočí hodlají poslanci VV dávat zbylé peníze na charitu. Zatím není jasné, zda každý poslanec bude přispívat ve svém kraji, nebo jestli bude strana peníze shromažďovat a následně rozdělovat, uvedla Kočí.

Ještě před volbami přitom John sliboval, že bude zbylé náhrady vracet "v okénku ve Sněmovně".

Představitelé VV ve středu na tiskové konferenci také hodnotili týdenní vyjednávání o vládě s ODS a s TOP 09. "Neodchylujeme se od našeho programu, z ničeho jsme opravdu neustoupili, jak se říká," zdůraznil John.

Agenta provokatéra nahradil institut předstíraného úplatku

VV podle něho nikterak neustupují ze své představy testů protikorupční odolnosti. John věc pojmenoval institutem předstíraného úplatku. V zákonech už existují předstíraný nákup věci a předstíraný prodej drog, podotkl. ODS a TOP 09 jsou spíše pro prevenci v korupci.

Jeden z hlavních vyjednavačů VV Vít Bárta jmenoval některé body, na nichž se už strany shodly. Patří k nim neprolamování těžebních limitů uhlí, ekologické clo, školné a zvýšení platů učitelů. U školného Bárta přiznává, že není dohoda nad tím, zda by se mělo platit už při studiu, nebo až po něm. VV prosazují sociálnější možnost, jsou prý ochotny k ústupkům. Bárta hovořil o státem garantovaných komerčních půjčkách. "Pro nás je hlavní, aby se splácelo až po dosažení průměrné mzdy," zdůraznil Bárta.

Za "horší" označil debaty o přesunu deseti miliard korun z obrany do školství. Pochybovačně o tomto návrhu mluvil například šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Skutečnost, že se lídři stran vždy s dvěma hlavními vyjednavači budou scházet častěji, než se plánovalo, Bárta vysvětlil tím, že některé otázky přesahují kompetence jednotlivých vyjednávacích skupin, jichž je sedm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám