Hlavní obsah

Na Moravu přijde silný déšť, hrozí vzestup hladin řek

Novinky, jas
Aktualizováno

Vydatných srážek, které rozvodnily v pátek menší toky na jihu Čech, se v sobotu dočkají také lidé na Moravě a ve Slezsku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této souvislosti vydal na sobotu výstrahu před povodňovým ohrožením. Hladiny řek na Moravě a ve Slezsku začaly stoupat už během pátku.

Článek

V pátek pršelo téměř na celém území ČR. Stouply hladiny řek na jihu Čech, odpoledne pak hydrologové zaznamenali vzestupy hladin ve Slezsku. Druhý stupeň platil v Bartošovicích na Novojičínsku na řece Odře, první stupně pak byly zaznamenány na několika menších tocích.

"Je možné, že se v některých místech voda vylije z koryta. V některých kritických oblastech může dojít i k zatopení sklepů," řekl mluvčí společnosti Povodí Odry Čestmír Vlček. Podle něj rozsáhlejší povodně nehrozí.

Druhý stupeň povodňové aktivity
řekaobec
MalšeRoudné
První stupeň povodňové aktivity
StropnicePašínovice
KřetínkaProstřední Poříčí
OdraSvinov, Bohumín
PetrůvkaPetrůvka u Karviné
VidnávkaVidnava
HvozdnioceOtice
OpavaDěhylov
StonávkaHradiště
Stav v pátek v 16:00

Další mračna přijdou na Moravu a do Slezska v sobotu od východu a budou postupně směřovat na západ. Výstraha před extrémními srážkami platí pouze pro Moravskoslezský kraj, povodňové ohrožení navíc i pro Zlínský. V Jihomoravském, Olomouckém a Pardubickém kraji varují meteorologové před velmi vydatným deštěm a vyhlásili zde také povodňovou pohotovost.

"Během sobotního večera začne na Moravě a ve Slezsku od jihovýchodu pršet a srážky se v průběhu neděle rozšíří dále na západ i do Čech. Od sobotního večera do pondělního rána očekáváme, že se srážkové úhrny budou pohybovat v Čechách do 5 milimetrů, na Českomoravské vrchovině od 5 do 25 milimetrů, a na ostatním území Moravy od 25 do 70 milimetrů," uvedl ČHMÚ na svém webu.

"Při vydatných a trvalých srážkách spadne ve Slezsku místy kolem 90 milimetrů srážek. Srážky budou na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách postupně doprovázené čerstvým větrem," doplnili meteorologové s tím, že ten může v nárazech dosahovat až rychlosti 90 kilometrů za hodinu.

Během sobotní noci a v neděli by proto mohlo dojít k vzestupu hladin moravských toků. "Intenzivní srážková činnost na východě území bude pokračovat i začátkem příštího týdne," avizoval ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám