Hlavní obsah

Čeští politici kondolují Polsku, na Hradě zavlaje i polská vlajka se smutečními pruhy

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští politici i instituce odesílají do Polska projevy soustrasti. Při sobotním neštěstí zemřel prezident Lech Kaczyňski s manželkou a další představitelé významní pro chod Polska. Zemi jako první kondoloval prezident Václav Klaus, kterého zpráva zastihla v katedrále svatého Víta při uvedení nového pražského arcibiskupa do funkce. Na Klausovo přání zavlají na Pražském hradě česká a polská vlajka. Na polské vlajce budou černé smuteční pruhy. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Smrt Kaczyńského Klause hluboce zasáhla Video: ČTK

 
Článek

"Ztrácím v něm osobního přítele, v tomto případě je to veliká ztráta," řekl Klaus.

"Smrt vašich spoluobčanů považujeme za obrovskou ztrátu také pro nás. Chtěl bych vás ujistit, že v těchto těžkých okamžicích Česká republika a její občané sdílí váš hluboký zármutek a jsou v duchu s vámi," uvedl v tiskovém prohlášení premiér Jan Fischer, který je na návštěvě USA.

Polskému velvyslanci přímo v katedrále kondoloval i arcibiskup Dominik Duka. Soustrast dopoledne poslali i zástupci ODS, KSČM, předseda Senátu Přemysl Sobotka, či exprezident Václav Havel.

Podle slov bývalé hlavy státu pro ČT, je nehoda velkou katastrofou, která ovlivní dějiny Polska.

Soustrast projevují i obyvatelé, schází se u polské ambasády v Praze a nosí tam květiny.

Lidé nosí květiny k polské ambasádě v PrazeVideo: Právo

Šéf horní komory zaslal svému protějšku, předsedovi polského Sejmu Bogdanu Borusewiczovi soustrastný telegram, ve kterém vyjadřuje šok nad tragédií polského vládního letounu a hlubokou soustrast a účast s polským lidem. „Jsem šokován. Hluboce cítím s polským lidem, všem Polákům vyjadřuji soustrast a účast,“ uvedl Přemysl Sobotka.

"Litujeme obětí, které si vyžádala dnešní letecká havárie nedaleko Smolenska. (...) Jako tragická hra osudu působí fakt, že k neštěstí došlo při cestě za uctěním památky obětí jedné ze smutných událostí polské historie - masakru v Katyni," uvedli představitelé ODS.

Komunisté zastali kondolenci polskému velvyslanci. "Dovolte nám, abychom Vám a Vaším prostřednictvím občanům Polské republiky, a zejména rodinám a blízkým těch, kteří byli na palubě letadla, vyjádřili jménem naším, ale i jménem KSČM, hlubokou soustrast," uvedlo v soustrastném textu vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám