Hlavní obsah

Slavnostní oběd Obamy s Medvěděvem na Pražském hradě

Praha
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem usedli po podpisu smlouvy a následné tiskové konferenci ke slavnostnímu obědu, který na jejich počest uspořádal na Pražském hradě český prezident Václav Klaus. Vedle nich u slavnostní tabule zasedli i vrcholní diplomaté obou zemí a české politické špičky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv (vlevo), česká hlava státu Václav Klaus a americký prezident Barack Obama při přípitku.

Článek

Podávala se dýňová polévka a roštěná s knedlíkem. K dispozici byla i česká a moravská vína.

Pro české politiky byl oběd v Rudolfově galerii jedinou příležitostí k setkání s Obamou a Medvěděvem. Možnost k dvoustranné schůzce kromě Klause a Fischera nikdo z nich nedostal.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták s premiérem Janem Fischerem naslouchají americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Seznam VIP hostů oběda byl užší než počet pozvánek na podpisový ceremoniál ve Španělském sále, kterého se zúčastnily stovky lidí včetně řady poslanců a senátorů. Politici pozvaní na oběd nicméně většinou přiznávali, že setkání u dlouhé tabule jim možnost k osobnímu rozhovoru s Obamou či Medvěděvem asi neposkytne.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s americkým protějškem Barackem Obamou.

Na oběd byli kromě premiéra Jana Fischera a dalších členů vlády pozváni také předsedové a místopředsedové parlamentu. ČSSD reprezentoval její předseda Jiří Paroubek a občanské demokraty volební lídr Petr Nečas.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Oběda se zúčastnil i pražský primátor Pavel Bém či šéf ČSSD Jiří Paroubek (vzadu).

Exkluzivní pozvánku na oběd s představiteli dvou světových velmocí dostal i šéf TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, nechyběl ani šéf komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám