Hlavní obsah

Sněmovna podpořila návrh dočasně nekrátit předčasné důchody, platit ale nezačne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v úterý v prvním čtení podpořili návrh komunistických poslanců na vyplácení nekráceného předčasného důchodu. KSČM chce prosadit, aby starší lidé, kteří se rozhodnou odejít do předčasného důchodu a z důvodu nemožnosti sehnat v důsledku krize zaměstnání, neměli kráceny důchodové dávky. Poslanci však zároveň odmítli zkrátit lhůty k projednání, takže novela nebude patrně do voleb přijata.

Foto: Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a šéf stranického poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Článek

Alena Páralová z ODS navrhla předlohu zamítnout. Sněmovna jí ale nevyhověla. Novelu poslala do sociálního výboru, ale nezkrátila lhůtu pro její projednání na 30 dnů. Do voleb proto předloha přijata téměř jistě nebude, a nezačne tedy ani platit.

Žadatelé o nekrácený předčasný důchod by dle návrhu museli doložit, že ztratili zaměstnání z důvodu hromadného propouštění nebo krachu firmy. Zároveň by ale měli dokázat také to, že nejméně pět měsíců po skončení pracovního poměru ve spolupráci s úřadem práce bezúspěšně hledali zaměstnání.

Návrh by měl platit jen do konce roku

Komunisté podali návrh novely před rokem, nové podmínky měly platit do letošního června. Komunisté nyní navrhli prodloužit platnost do konce roku. Podle poslance KSČM Stanislava Grospiče předloha vznikla v reakci na rozsáhlé zavírání skláren. Mnozí zaměstnanci prý řešili situaci předčasným odchodem do důchodu. Loni podle poslance využilo předčasný důchod asi 42 000 lidí. Podmínku pro jeho nekrácení by údajně splnily asi dvě třetiny z nich.

Návrh počítá s navýšením výdajů u čerpání důchodového fondu, při průměrné době předčasného odchodu a průměrné výši důchodu by to znamenalo asi 5000 korun na osobu a rok. Vláda Mirka Topolánka (ODS) s předlohou loni v dubnu nesouhlasila. Podle kabinetu by nepřispěla k podpoře zaměstnanosti, jen by zvýšila výdaje v důchodovém pojištění. Roční náklady by činily od půl miliardy do miliardy korun. Návrh navíc podle ministrů vytváří nerovné podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám