Hlavní obsah

Komunisté by bianco šek menšinové vládě ČSSD nevypsali

Právo, Jiří Ovčáček

Pokud by se soc. dem. pokusila po volbách sestavit menšinový kabinet s podporou napříč politickým spektrem a ucházela se o toleranci nebo podporu KSČM, musela by jí splnit některé předběžné podmínky. Nejvýznamnější, a zřejmě nepřijatelnou by bylo zahájit diskusi o zrušení tzv. bohumínského usnesení, zakazujícího soc. dem. spolupráci na vládní úrovni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Pokud jde o podporu menšinové vlády, v tom případě bychom na sebe brali přímou odpovědnost. To vyžaduje mít kontrolu nad tím, co podporujete. Bianco šek nemůžeme podepsat,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip Právu s tím, že by to také vyžadovalo nastavení kontrolních mechanismů.

„V otázkách národně-bezpečnostních, jako je vysílání armády do zahraničí, se tak bude muset ucházet o podporu u středopravých stran. U záležitostí sociálního charakteru si umím představit, že to bude naopak KSČM, pokud jde o otázky ekonomické, tam je to půl na půl,“ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Filip: poučili jsme se ve Francii

Filip dal najevo obavu, že by zapojení komunistů do vládnutí mohlo stranu poškodit. „Jsem dostatečně poučen zkušeností Francouzské komunistické strany ze sedmdesátých let,“ uvedl Filip.

Zapojení komunistů do vlády znamenalo nakonec jejich výrazné oslabení. Varováním je podle Filipa i rok 1999, kdy francouzští komunisté podpořili bombardování Jugoslávie. „Znamenalo to jejich politickou katastrofu,“ řekl šéf KSČM.

Touží po zrušení bohumínského  usnesení

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik rovnou prohlásil, že menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM by byla spoluprací na vládní úrovni. „Vnesli bychom požadavek na přinejmenším diskusi o zrušení bohumínského usnesení,“ dodal k tomu Kováčik.

Filip ale míní, že to soc. dem. nemyslí s menšinovou vládou skutečně vážně. „Vnímám to jako trik na levicové voliče, za slova, za kterými nenásledují činy. Jsem hluboce přesvědčen, že ČSSD a ODS chystají velkou koalici,“ řekl Filip.

Pecinovy návrhy se komunistům nelíbí

Mezi ČSSD a KSČM by to přitom mohlo zaskřípat hned po volbách. A to kvůli návrhům soc. dem. fakticky posílit roli premiéra, respektive Úřadu vlády ČR.

Komunistům se nelíbí návrh ministra vnitra a lídra pražské kandidátky ČSSD Martina Peciny podřídit policejní inspekci právě Úřadu vlády.

„Zřídíme nezávislou generální inspekci policie, která bude podřízena Úřadu vlády ČR,“ uvedl Pecina v sobotní zprávě z programové konference ČSSD.

„Je to protimluv, hovořit o nezávislé inspekci policie podléhající fakticky premiérovi. Musí být postavena skutečně nezávisle, jako třeba antimonopolní úřad,“ reagoval Kováčik s tím, že KSČM je připravena o postavení inspekce policie debatovat.

„Ale tento návrh mi skutečně přijde divný,“ dodal k Pecinově nápadu. S návrhem nesouhlasí ani Filip. Vláda by podle něj neměla řídit výkonnou část policie.

Stejně tak se komunistům nezamlouvá posilovat roli premiéra převedením financování sportu pod Úřad vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám