Hlavní obsah

ODS benefity nepodpoří, KSČM ano

Právo, Novinky, ČTK, jas, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté na úterní mimořádné schůzi Sněmovny nepodpoří návrh na snížení zdanění zaměstnaneckých výhod. Jednání s odbory zkrachovala, strana se nedočkala slibu, že odbory stávku plánovanou na čtvrtek zruší. Proti jsou i zelení. KSČM odpoledne sdělila, že požadavky odborů podporuje. Lidovci garantují podporu návrhu za předpokladu, že odbory couvnou od stávky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Michal Doktor, Petr Nečas a Petr Tluchoř (zleva)

Článek

Stávka se původně měla uskutečnit již v pondělí, nicméně kabinet na čtvrtečním mimořádném jednání schválil změnu zdanění a požádal Sněmovnu o projednání novely v režimu legislativní nouze.

Podle poslance ODS Michala Doktora občanští demokraté nepodpoří ani žádost vlády o projednání novely ve stavu legislativní nouze. "Nebudeme ustupovat,“ potvrdil Právu šéf ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS).  Podle něj už poslanci s odboráři jednat nebudou.

Poslanecký klub ODS se v poledne sešel s odboráři. Chtěl, aby odbory stávku odvolaly a o novele se nejednalo pod její hrozbou. Strana se ale se zástupci odborů nedohodla.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová bezprostředně před jednáním Sněmovny uvedla, že strana je připravena vládní návrh podpořit za předpokladu, že odbory ustoupí od stávky. V takovém případě jej podpoří i po případném vetu Senátu.

Rozpočtový výbor Sněmovny doporučil novelu přijmout. Pro přijetí jsou ČSSD, komunisté i lidovci, proti se vedle ODS staví i TOP 09. Pravicovým stranám se nezamlouvá zejména skutečnost, že by se měla Sněmovna rozhodovat pod hrozbou stávky.

KSČM: Požadavky podporujeme

Komunisté podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika požadavky odborářů plně podporují. „Lidé, odboráři, my jsme s vámi a bude tomu tak i při této schůzi,“ řekl Kováčik na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

KSČM chce normu rušící zdanění zaměstnaneckých výhod schválit co nejrychleji. Komunisté také nepovažují ohlášenou stávku za akt vydírání.

Proti jsou i zelení

Změnu zákona nepodpoří ani zelení, podle nich vláda neměla dostatečné důvody k požadavku na vyhlášení stavu legislativní nouze. „SZ je dlouhodobě a konzistentně pro zdanění všech benefitů včetně poslaneckých náhrad a dalších benefitů ústavní činitelů,“ uvedli v úterý zelení ve svém stanovisku po jednání klubu.

Podle nich Fischerova vláda prokázala, že není konzistentní ve svém úsilí o snižování deficitu.

Návrh má ve Sněmovně šanci

Návrh má ve Sněmovně šanci na schválení, není však jisté, zda projde i Senátem, kde mají kluby ODS a TOP 09 většinu.

Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že se letos podle důvodové zprávy v případě přijetí návrhu nepředpokládají dopady na státní rozpočet, v následujících letech to mají být desítky milionů korun. Doktor ale s výpočtem nesouhlasil. Ministerstvo financí podle něho v minulosti uvádělo miliardový dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám