Hlavní obsah

Středočeským sanitkám vadí, že jim Bulovka nebere nebožtíky

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S počátkem nového roku se rozhořel spor mezi středočeskými záchranáři a pražskou nemocnicí Na Bulovce. Záchranáři svolali na pátek tiskovou konferenci nazvanou: Odmítání přebírání zemřelých na oddělení soudního lékařství Fakultní nemocnice Na Bulovce. Nemocnice takovýto výklad odmítá, přičemž poukazuje na omezené kapacity a na skutečnost, že zhruba polovinu zdejších pitev tvoří nebožtíci ze středních Čech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nástroje patologa (Ilustrační foto).

Článek

Prvotní informaci o odmítání přebírání zemřelých nechtěla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková s ohledem na páteční tiskovou konferenci příliš rozšiřovat. Uvedla pouze, že záchranáři měli s nemocnicí  ústní dohodu o přebírání těl. Nynější problémy se dle Janečkové týkají pouze Mělnicka a Příbramska.

Odlišný pohled na celou kauzu má primář oddělení soudního lékařství FN Na Bulovce Michal Beran. Podle něj není z kapacitních a personálních důvodů možné i nadále brát těla z celého Středočeského kraje. Beran připomněl, že v Praze jsou čtyři oddělení soudního lékařství, zatímco Středočeský kraj jako jeden z mála tuto instituci nemá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pohled do pitevny.

Podle jeho slov má Bulovka za povinnost pitvat zemřelé z Prahy 5, 6, 7, a 9 a nebožtíky ze středních Čech odbavuje proto, že nabídla část svých volných kapacit. Beran uvedl, že zatímco na jeho oddělení se ročně uskuteční kolem 1600 pitev, z nichž polovinu tvoří těla ze středních Čech, ostatní pražské prosektury mají ročně mezi 300 a 1100 případy.

Nemůžeme překračovat kapacitu

Nemocnice prý proto záchranářům před koncem loňské roku oznámila, že od letoška bude přebírat pouze těla z okresů Mělník, Nymburk, Praha-západ a Praha-východ. O pitvy z osmi zbývajících okresů se podle něj mají podělit ostatní pražská soudní lékařství, která se nacházejí ve FN Královské Vinohrady, VFN na Karlově náměstí a Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Ústní dohoda, na níž se odkazovala mluvčí záchranářů se prý beztak každý rok obnovovala a měnila.

"Chci aby to tady mělo úroveň," stojí si za svým primář Beran s tím, že nemůže připustit překračování kapacity oddělení. Navíc prý v posledních letech přibylo i zemřelých v pražských obvodech, které je Bulovka povinována pitvat.

Situaci by prý mohl vyřešit vznik oddělení soudního lékařství ve středních Čechách nebo rozšíření kapacit některé z pražských prosektur. Bulovka prý před několika lety tuto možnost dokonce kraji nabídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám