Hlavní obsah

Úplatná policistka, které dal Klaus milost, měla údajně psychické problémy

Právo, Patrik Biskup, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Důvody, pro které prezident republiky Václav Klaus prominul bývalé policistce z Karlových Varů dvouletý trest za korupci, budí pochybnosti. Jak Právo ve středu informovalo, prezidentskou milost dostala Radka Kadlecová s přihlédnutím k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a s ohledem k jejímu zdravotnímu stavu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová

Článek

„Žádné záruky jsem za ni nedával. Jsem rozzlobený z toho, jak to Pražský hrad prezentuje. Lidé mě teď napadají, že podporuji korupci,“ prohlásil ve středu starosta Chyše na Karlovarsku Miroslav Dorňák.

Zopakoval, že do žádosti o milost, se kterou na vedení města přišel místní podnikatel a strýc Kadlecové, napsal vyjádření, kde pouze popsal její rodinné poměry, jak vyrůstala a jaký je současný stav. „Více méně jsem to nechal na panu prezidentovi, aby posoudil, zda je možné dát jí milost,“ prohlásil Dorňák.

Psychické problémy

Nejasnosti panují i kolem druhého z důvodů, kterým je údajně chatrné zdraví devětadvacetileté Kadlecové. O žádných zdravotních komplikacích ale u soudu nemluvila a ani předseda senátu nic takového ze spisu nekonstatoval. Až když ji soud vyzval k nástupu do výkonu trestu, požádala si o odklad ze zdravotních důvodů. „Odklad jsme jí povolili a nástup do vězení posunuli o dva měsíce. V té době přišla prezidentská milost,“ uvedl karlovarský soudce Tomáš Mahr s tím, že konkrétnější být nemůže s ohledem na to, že jde o informace, které nejsou veřejné.

Právu se z jiného zdroje podařilo zjistit, že důvodem prodloužení lhůty k nástupu do výkonu trestu měly být psychické problémy odsouzené ženy.

Se zajišťováním podkladů k žádosti o prezidentskou milost pomáhal Kadlecové významný karlovarský obchodník Alfréd Fajkoš, který má širokou škálu podnikatelských aktivit od směnárenské činnosti přes zemědělství až po provozování čerpacích stanic. O prezidentské milosti pro Kadlecovou ale odmítl hovořit. „To nejsou věci, o kterých bych se s vámi měl bavit,“ řekl a zavěsil telefon.

Policistka se podle soudu nechala uplácet cizinci za zvýhodnění při vyřizování agendy spojené s povolováním pobytů v ČR. Odměnu bokem brala jak na pracovišti, tak i mimo ně. „Braní úplatků povýšila na svoji živnost. Jedině nepodmíněný trest splňuje generální prevenci,“ prohlásil loni v dubnu při odůvodnění rozsudku krajský soudce Pravoslav Polák.

I prezident se může mýlit

Loňský rok byl z hlediska počtu udělených milostí prezidentem Václavem Klausem rekordní. Jen při příležitosti listopadových událostí udělil 43 milostí, což je přibližně tolik, kolik každoročně omilostnil dva roky předcházející. V roce 2008 se daru svobody z rukou hlavy státu dostalo 48 osobám, rok před tím potěšil Klaus 55 lidí.

Jak Právu sdělil mluvčí prezidenta Radim Ochvat, loni přitom došlo na Hrad 2627 nových žádostí. O tom, jak prezident rozhoduje o milostech, se lidé mohou jen dohadovat. Z ústavy a ze zákona je to jeho výsostné právo.

Sám Klaus na hradních stránkách ale už před dvěma roky napsal: „I u prezidenta nemůže jít o nic jiného, než o ,subjektivní vnímání a svědomí‘. Nemohu zaručit, že je v případě deseti tisíc žádostí o milost v každém případě – a zdůrazňuji, že stejnou chybou je špatné udělení milosti, jako špatné neudělení milosti – mé subjektivní vnímání vždy dokonalé,“ připustil prezident.

Co se týče udělení milosti Kadlecové, uvedl na dotaz Práva mluvčí prezidenta Radim Ochvat, že Klaus přihlédl především „k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště. Na tom trváme“.

Reklama

Výběr článků

Načítám