Hlavní obsah

Česko se promění v klouzačku, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují před intenzivními převážně dešťovými srážkami, které v úterý zasáhnou většinu území. Pozor by si měli dát chodci i řidiči, protože ve všech krajích vyjma Zlínského se bude do středy na všech komunikacích tvořit ledovka.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

Namrzající déšť bude dělat problémy i chodcům.

Článek

K náledí se ve středu připojí silný vítr. Vysoký stupeň nebezpečí bude trvat až do čtvrtka. Na Štědrý den by se mělo nakrátko vyjasnit.

"Při dešti se bude na podchlazeném zemském povrchu tvořit místy ledovka, častější výskyt tohoto jevu bude v Čechách. Během nocí očekáváme při zmenšené oblačnosti místy tvorbu náledí, četnější v noci ze středy na čtvrtek,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
V případě pohybu venku chodit velmi opatrně.
Omezit jízdy autem, v případě nutnosti jízdy sledovat zpravodajství Zelené vlny a jezdit opatrně.
Při silném větru na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry.
Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz)

Podle jeho předpovědi se budou na většině území tvořit srážky převážně v úterý a ve středu, ty neintenzivnější by měly udeřit v noci z úterý na středu a ve středu dopoledne.

Moravě navíc přitíží silný vítr

V úterý po celý den a ve středu do poledních hodin se v důsledku toho bude tvořit ve všech oblastech kromě Zlínska ledovka, náledí pak od středečního večera pokryje celé území.

Vysoký stupeň nebezpečí bude trvat až do čtvrtečního dopoledne, během noci na čtvrtek se však už bude vyjasňovat.

Nepříjemnou situaci na komunikacích zkomplikuje na Moravě a na Pardubicku během noci na středu ještě ostrý vítr. Na hřebenech Jeseníků a Beskyd bude v nárazech dosahovat 90 až 125 kilometrů v hodině. V nižších polohách pak bude vát vítr o síle 55 až 90 kilometrů v hodině. Až sedmdesátikilometrové poryvy mohou ve středu odpoledne očekávat také lidé na jihu Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám