Hlavní obsah

Děti na základních školách budou dostávat ovoce a zeleninu zdarma

– Praha

Stát bude v příštím roce podporovat přísun zdravé výživy pro děti na základních školách. Vláda v pondělí odklepla 20 miliónů z rozpočtu pro školáky na ovoce a zeleninu, dalšími 53 milióny přispěje ze svého rozpočtu Evropské unie. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Dávky vitamínů budou ve školách dostávat zdarma žáci prvních až pátých ročníků.

Článek

Opatření, které již v roce 2006 navrhla EU, má vést ke snížení dětské obezity. "Kromě čerstvého ovoce a zeleniny dostanou školáci od státem schválených dodavatelů zdarma také balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Dodal, že do prvních až pátých tříd základních škol v Česku chodí více než 450 tisíc dětí.

Podle Vorlíčka ale není pravděpodobné, že se do tohoto programu přihlásí všechny základní školy. "Projektu zaměřeného na školní mléko, který byl v letošním roce po roční pauze obnoven, se účastní přibližně polovina základních škol," podotkl.

Postoj předchozí vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) k programu byl odmítavý, mnohem více by se mělo sázet na prevenci a výchovu v rodinách, uváděla. Někteří kritici program označili za způsob, jak likvidovat přebytky na trhu.

Zdravou stravu mají zajistit rodiče, tvrdí expert

Také odbornice na dětskou obezitu i zaměstnankyně školních jídelen se v loňské anketě shodly, že připravovaný program snižovat dětskou obezitu nepomůže. Podle nich musí vést dítě ke zdravému stravování hlavně rodiče, jinak jsou veškerá opatření zbytečná. Ovoce a zeleniny prý mají děti ve školách už teď dostatek, mnohé je však nejedí.  

Stát od začátku letošního školního roku po roční pauze opět dotuje školní mléko. Celková podpora ze státního rozpočtu a peněz EU v nynějším školním roce dosáhne 80 miliónů korun, přičemž 60 miliónů půjde z národních zdrojů, zbývajících 20 miliónů korun poskytne EU. Topolánkova vláda před začátkem minulého školního roku národní část dotací utnula. Počet do programu zapojených škol následně klesl o třetinu, množství odebraných výrobků o více než polovinu.  

Letos se do programu mohou kromě žáků základních škol poprvé zapojit také děti ve školkách a středoškolští studenti. Podle informací z poloviny listopadu zájem o školní mléko však zatím nedosáhl úrovně před zrušením národních dotací.  

Reklama

Výběr článků

Načítám