Hlavní obsah

Klaus kritizoval ODS, že o rozpočet dost nebojovala

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jim, alt

Prezident Václav Klaus v pátek opět vystoupil proti ODS. Za stav státního rozpočtu na příští rok nesou odpovědnost poslanci ODS a bývalá vláda jejich předsedy Mirka Topolánka, prohlásil Klaus.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Kritika Hradu neminula ani exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který podle Klause zamlčoval nástup krize a letošní rozpočet špatně naplánoval. 

Prezident se tak vyjádřil v pátek pro televizi Nova v reakci na vyjádření ODS. Strana ve čtvrtek prohlásila, že by vláda měla zvážit svou další existenci. [celá zpráva]

Klaus se domnívá, že občanští demokraté selhali tím, že o své návrhy dostatečně nebojovali. "ODS neprosadila žádný ze svých návrhů, ani o ně podle mého názoru strašně moc nebojovala," řekl Klaus.

Klaus: Za letošní rozpočet může Kalousek, za ten další taky

"To, co se dnes stalo v naší ekonomice, je také produkt toho, jak se naplánoval rozpočet minulý, a to je veliká chyba, která je dnes zamlčována, a moc se o tom nehovoří. Já vím, že tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl moc říkat, že letos bude krize, a proto ten rozpočet je špatně naplánovaný. Z toho vyplývá všechno další,“ vysvětlil Klaus.

Topolánek pokládá Klausovu kritiku za "velmi účelovou" a výpady prori ODS prezidentovi vytkl. "Kdybychom rozpočet potopili, bude první, kdo bude tvrdit, že ODS není schopna jednat a zavinila zvýšení nestability," uvedl předseda ODS

Podobně se k tomu postavil i šéf občanskodemokratických poslanců Petr Tluchoř. "Začíná to být už poměrně tradiční součást folklóru, tohle okopávání. Jediným poslancem zvoleným za ODS, který selhal, a je to člověk, který už není členem poslaneckého klubu ani členem ODS, je Vlastimil Tlustý, blízký přítel pana prezidenta," řekl Tluchoř.

Fischerovy vlády a ministra financí Eduarda Janoty se ale prezident v Radiožurnálu zastal. "Jeho úloha byl složitá, neexistovalo žádné jednoduché řešení a kritizovat vládu a ministra financí není fér," řekl Českému rozhlasu prezident.

Janotu si kvůli konečné podobě rozpočtu na přístí rok pozval Klaus na Pražský hrad. Ministr se totiž zdráhal pokračovat v úřadu poté, co levice jím navržený rozpočet rozcupovala. Klaus je s rozpočtem také nespokojený, ale Janota by podle něj měl v čele resortu zůstat.

Svou trochou přispěl ke kritice ODS i Paroubek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek pokládá požadavek ODS, aby se vláda zamyslela nad svou další existencí, za grotesku. "Země potřebuje vládu, která ji bude spravovat. Čtyři a půl měsíce před volbami se pouštět do takovýchto úvah je skutečně velmi neprozřetelné,“ řekl Paroubek na tiskové konferenci ve Sněmovně a přidal vtip, který pronesl ve stejný den již před poslanci. "Když mi bylo šest, sedm let, šel jsem hrát kuličky, prohrál jsem jednu hru, tak jsem se sebral, vzal jsem kuličky do pytlíčku a utíkal jsem domů. Tak mi dnes připadá ODS,“ řekl šéf ČSSD.

Schodek rozpočtu bude kolem 175 miliard

Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2010 počítal se schodkem 163 miliard a s poměrem deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu na úrovni 5,3 procenta. Levicoví poslanci však přes odpor úřednické vlády Jana Fischera prosadili pozměňovací návrhy z dílny ČSSD, jejichž důsledkem je podle premiéra dodatečných více než 12 miliard korun. Deficit tak vzroste na úroveň 5,7 procenta.

Poslanci sociální demokracie totiž peníze na své návrhy chtějí brát například z peněz na obsluhu státního dluhu nebo třeba starobních důchodů, které stát musí stejně hradit. Na to opakovaně upozorňoval ministr financí Eduard Janota.

ČSSD a KSČM prosadily miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům. Podařilo se jim tak podle Fischera rozbořit úsporný balíček vlády, který již dříve strany schválily a díky němuž se plánovaný schodek snížil z 230 na 163 miliard.

Rozpočet počítá s příjmy zhruba 1,022 biliónu a výdaji 1,185 biliónu korun. Poprvé od voleb v roce 2006 ho předkládala nikoli politická koaliční vláda, ale vláda úřednická.

Podle něj ODS přispěla velmi pozitivně k tomu, že byl rozpočet přijat, odmítl ale argumentaci občanských demokratů, že přesuny v rozpočtu prosazené ČSSD znamenají další zadlužení. „Dodrželi jsme to základní, 162,7 miliardy schodku,“ tvrdil Paroubek. Podle něj, stejně jako podle Klause, jsou za schodek letošního rozpočtu zodpovědní občanští demokraté a Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám