Hlavní obsah

"Prožrat" dalších pět miliard? hádali se poslanci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Sněmovna jednala v pátek o financování fondu dopravní infrastruktury, kterému při schvalování rozpočtu odňali zhruba pět miliard. Poslanci se dopoledne přeli o to, zda dát na dopravní stavby peníze z privatizačního účtu nebo rozpočtovým opatřením z výdajů státu. Během debaty padala emotivní slova, došlo i na osobní výpady. Nakonec se rozhodli přesunout finance z privatizačních rezerv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru s Jiřím Paroubkem. Mezi nimi Stanislav Křeček.

Článek

Vzít pět miliard z privatizačního účtu navrhl komunistický poslanec Pavel Hojda, kterého podpořil Bohuslav Sobotka z ČSSD. S protinávrhem následně vystoupil Miroslav Kalousek, který varoval, že podobný scénář dále zvýší deficit rozpočtu.

Následně Kalousek navrhl, aby požadovaná částka  vzala z výdajů již schváleného rozpočtu na základě rozpočtového opatření vlády. Aby přiblížil rozhodování i nezasvěceným kolegům, naznačil Kalousek obě možnosti. "Prožereme dalších pět miliard nebo neprožereme," dodal Kalousek s tím, že on navrhuje "neprožrat". Poslanci se jeho názorem nakonec neztotožnili.

Došlo i na Švejka, kuličky i obvinění z impotence

Následně se debata začala zvrhávat v osobní útoky a napadání. Sociální demokraty nadzdvihl Jaroslav Plachý z ODS, když jim odcitoval ze Švejka větu feldkuráta Katze o tom, "jak se nám to hoduje, když nám lidi půjčují peníze".

Plachého i další poslance ODS obvinil následně předseda ČSSD Jiří Paroubek z toho, že jsou zklamáni z politické porážky. "Když jsem prohrál v kuličkách, sebral jsem kuličky a šel jsem domů," naznačil Paroubek scénář chování, který by očekával po schválení rozpočtu.

Do debaty se zapojil i ministr financí Eduard Janota, který odmítl tvrzení zástupců ČSSD, že navrhované přesuny financí nebudou mít vliv na rozpočet. Zjevně rozladěný ministr upozornil, že finance na privatizačním účtu jsou dlouhodobě určeny na jiné projekty a dříve či později budou chybět.

Následně debata přešla v další osočování. Zdeněk Škromach obvinil poslance z ODS z impotence, což mu kolega Plachý vyvracel tím, že má čtyři děti. 

V 11 hodin poslanci bod přerušili a začali se věnovat situaci v Nejvyšším kontrolním úřadu. K financím na dopravu se poté vrátili a rozpočet fondu byl přijat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám