Hlavní obsah

Hospodaření šéfa NKÚ Dohnala začala šetřit policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie začala prověřovat hospodaření prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. V úterý zahájila v případu úkony trestního řízení pro podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal.

Článek

V případě prokázání viny by šéfovi NKÚ hrozilo až pět let vězení. Trestní oznámení na Dohnala podal sněmovní kontrolní výbor, později také kárná komora NKÚ.

"Pana prezidenta (NKÚ) dosud orgány činné v trestním řízení nekontaktovaly," řekla ve čtvrtek mluvčí NKÚ Radka Burketová. Dodala, že o policejním šetření nemá vedení úřadu žádné informace, a Dohnal se k němu proto nebude vyjadřovat.  

Dohnal v úterý odmítl kontrolu ze strany poslanců, kteří chtěli prověřit jeho možné chyby v hospodaření, s odůvodněním, že je to v rozporu s ústavou. Podle předsedy kontrolního výboru Sněmovny Vladimíra Koníčka se ze strany předsedy NKÚ jedná o obstrukci. [celá zpráva]

Na některá podezření z chyb v hospodaření upozornilo letos na jaře kolegium úřadu. Část členů tohoto širšího vedení při schvalování loňského hospodaření prosadila usnesení, v němž Dohnala kritizovala za plýtvání penězi. Úřad podle nich například ruší územní pracoviště a stěhuje je do pronajatých prostor, ale nájemné přitom roste.

Dohnal tuto kritiku odmítá. Tento týden poslancům řekl, že jen v loňském roce ušetřilo stěhování poboček 20 miliónů korun, a letos dokonce 25 miliónů korun.

Reklama

Související články

Dohnal podal trestní oznámení na pět poslanců

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal ve čtvrtek trestní oznámení na pětici poslanců. Jedná se o členy kontrolního výboru, kteří...

Výběr článků

Načítám