Hlavní obsah

Epidemie chřipky je za dveřmi, zatím propukla ve třech krajích

Počty lidí, kteří onemocněli chřipkou v posledním týdnu výrazně vzrostly. Tři kraje ohlásily epidemii. Hlavní hygienik Michael Vít v pátek zopakoval, že na prahu epidemie stojí celá země. Zvyšuje se i počet lidí nakažených prasečí chřipkou. V karlovarské nemocnici v pátek navíc zemřel na virus H1N1 šestapadesátiletý muž.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Respirační onemocnění vzrostla za týden o pětinu.

Článek

Podle hlavního hygienika už převažuje pandemický kmen prasečí chřipky nad sezonním, přičemž nejvíc ho šíří školáci a mladí. Respirační onemocnění vzrostla za týden o pětinu, chřipek o 120 procent.

Podle hlavního hygienika už převažuje pandemický kmen prasečí chřipky nad sezonním, přičemž nejvíc ho šíří školáci a mladí. Respirační onemocnění vzrostla za týden o pětinu, chřipek o 120 procent.

Kvůli vysoké nemocnosti byly zavřeny některé školy a nemocnice omezují návštěvy. V následujících týdnech se situace bude podle hygieniků dále zhoršovat.

Počet viróz vzrůstá i na Vysočině, kde jsou zavřené tři školy. V Plzeňském kraji dokonce téměř o 50 procent narostl počet onemocnění u školáků, kteří s dětmi do pěti let představují většinu nemocných. Také v Ústeckém, Olomouckém a Jihomoravském kraji trápí akutní respirační choroby hlavně nejmladší generaci.

Několik z nemocných je ve vážném stavu. Například ve znojemské nemocnici leží v kritickém stavu čtyřiačtyřicetiletý Slovák s prasečí chřipkou. Onemocnění mu navíc komplikuje zápal plic. V pátek zemřel v karlovarské nemocnici muž, je už třetí obětí nemoci. [celá zpráva] V téže nemocnici leží už několik týdnů muž ve vážném stavu.

Očkovat se začne příští týden

Distribuční firma už ale začala rozvážet vakcíny proti prasečí chřipce. Očkovat se má od příštího týdne, přičemž každý praktický lékař pro dospělé dostane jednu lahvičku s deseti dávkami a 20 balení antivirotika Tamiflu.

Motolská a vinohradská nemocnice zatím prodávají Tamiflu z dosavadních zásob. Pro své pacienty nechají novou dodávku léku, kterou dostanou s vakcínou ze zásob, jež zakoupilo ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Prasečí chřipka zabila už pět set Evropanů

Takzvaná prasečí chřipka připravila dosud v EU a dalších vyspělých evropských státech o život prokazatelně 474 lidí. Ve světě na ni zemřelo nejméně 6768 osob....

Česko má další oběť prasečí chřipky

Česko má třetí oběť prasečí chřipky. Stal se jím muž, který zemřel v pátek ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Novinkám to potvrdil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Výběr článků

Načítám