Hlavní obsah

Studenti vyzvali lidi, aby nerezignovali na politická témata

Praha

Studenti z iniciativy Inventura demokracie v úterý na happeningu na pražském Václavském náměstí vyzvali občany, aby nerezignovali na politická témata a více se zapojovali do celospolečenského dění. Studenty přijel podpořit také exprezident Václav Havel. Podle organizátorů i policie se akce k 20. výročí pádu totalitního režimu zúčastnilo asi 2500 lidí.

Foto: René Volfík , ČTK

Studenty přišel podpořil Václav Havel

Článek

"Dneska, když se řekne, že něco má politické pozadí, politické souvislosti, tak to zní téměř, jako by to bylo podezřelé. A to není dobré. Politika by měla lidi přitahovat, a ne odpuzovat. To je v obecném zájmu," řekl Havel. Podotkl, že si váží studentské iniciativy, aby se všichni občané veřejně angažovali a brali na sebe svůj díl odpovědnosti. Studenti se s Havlem vítali i loučili bouřlivým potleskem.

Studenti vyzvali občany, aby nebyli pasivní, nerezignovali na politiku, politická témata a snahu současný stav veřejných věcí změnit.

Inventura demokracie je projektem Studentské unie Univerzity Karlovy, která sdružuje na 1500 studentů. Projekt vznikl s cílem nejen oslavit výročí, ale k 20. výročí sametové revoluce provést i kritickou reflexi společnosti a demokracie, řekl jeden ze zakladatelů iniciativy Jakub Rybář.

Výsledky demokracie jsou podle organizátorů akce "docela varovné". Studenti upozornili na údajné čtyři nešvary současné demokracie: neregulovaný lobbing, přebujelou poslaneckou či senátorskou imunitu, legislativní přílepky a zpolitizovanost mediálních rad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám