Hlavní obsah

ODS chce o eurokomisaři diskutovat, místo Špidly nabízí Vondru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek oficiálně ohlásil, že strana bude podporovat bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru pro funkci eurokomisaře. Důležitá ale podle Topolánka je snaha najít kompromis mezi politickými stranami o novém eurokomisaři, v jiném případě by totiž hrozila obměna člena EK hned po jarních volbách ve prospěch vítěze.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra a Mirek Topolánek na tiskové konferenci vedení ODS

Článek

Spolu s Vondrou na tiskové konferenci prohlásili, že ČR jako relativně velká země by měla mít ambici zastávat v EK "ekonomičtější" portfolio, například resort pro energetiku, průmysl a podnikání nebo dopravu či vědu a výzkum. Topolánek nechápe, proč ČSSD Vondru jako možného eurokomisaře tak zásadně odmítá.

Sociální demokraté Vondru odmítli, především proto, že jej vnímají jako zastánce podle nich chybné politiky úzké spolupráce se Spojenými státy. ODS se zase výrazně nelíbí možnost, že by ve funkci pokračoval Vladimír Špidla. Jako eurokomisař byl prý nevýrazný, nedokázal v komisi pomáhat ČR a doma zase vysvětlovat postoje evropských institucí. Podle Vondry je prý klíčové, aby komisař se svou zemí neztratil kontakt.

Výhrady socialistů Topolánek pokládá za "nástřel vyjednávací pozice", neboť Vondra pracoval mimo jiné jako náměstek ve vládách vedených ČSSD.  

Shodu na eurokomisaři požadoval ve středu ve Sněmovně i premiér Jan Fischer. Pokud se strany nedohodnou na osobě jednoho kandidáta, připustil, že vládě předloží vlastní alternativu.

"Nevylučuji, že se může najít persona mimo ty strany," řekl ve čtvrtek Topolánek. Upozornil ale v této věci na "riziko chaosu z důvodů té obrovské rivality a vypjatého souboje" mezi ODS a ČSSD.

Síla resortu závisí na Klausovi

"Že bychom měli mít právo na určité silnější portfolio, to je pravda. Ale závisí to opravdu i na tom, jak se bude vyvíjet situace kolem Lisabonské smlouvy," prohlásil Topolánek. Ratifikaci reformního dokumentu brzdí v současnosti už jen Česko, s podpisem váhá prezident Václav Klaus, který vyžaduje zanést do paktu výjimku pro ČR a čeká na verdikt Ústavního soudu o souladu Lisabonu s českým ústavním pořádkem.  

Vondra řekl, že podle jeho kontaktů s evropskými politiky se unie rychlé řešení snaží najít. "Ale na straně prezidenta musí být jasná záruka, že jakmile se to řešení rychle najde, že smlouvu za ČR neprodleně podepíše," uvedl Vondra. Podle něj by "jakákoliv další protahovaná" znamenala, že "přímo šlapeme na nohy" vládám ostatních členských států.  

Kandidáti jednotlivých stran
ODSAlexandr Vondra, vicepremiér pro evropské záležitosti v době českého předsednictví
ČSSDVladimír Špidla, premiér z let 2002 až 2004, od roku 2004 eurokomisař
KSČMVladimír Remek, europoslanec, kosmonaut
KDU-ČSLPavel Svoboda, exministr bez portfeje a bývalý šéf legislativní rady vlády
Strana zelenýchJan Švejnar, ekonom, neúspěšný kandidát na prezidenta

Reklama

Výběr článků

Načítám