Hlavní obsah

Červi v ráně zachránili v Brně nohu dalšímu pacientovi

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Obvykle jsou bílé či žlutavé s nesmírnou chutí k jídlu. Přesně takových bylo několik desítek larev, lidově řečeno červů, které během pouhých tří dnů vyrostly v ráně pacienta Nemocnice milosrdných bratří (NMB) v Brně z necelých dvou milimetrů na plný centimetr délky. Při nedávném prvním zákroku larvy zachránily nohu pacientce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sestra ošetřuje pacienta při larvální terapii.

Článek

Díky svému apetitu ušetřili larvy mouchy Lucilia  sericata během tří dnů nejméně čtrnáctidenní práci zdravotnického personálu.„ Je tomu skutečně tak. Hojení rány zaznamenalo opravdu výrazný posun,“ pochvaluje si sestra Martina Kunstová, která se na hojení chronických ran specializuje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Larvy mouchy Lucilia sericata v ráně pacienta

Práci larev si pochvaluje i pacient pan Alois. „Sice na ně nebyl příjemný pohled a poslední noc jsem je v ráně hodně cítil, jak mě tam pohyby lechtaly, ale jsem rád, že to pomáhá,“ říká muž, kterému rána vznikla po odebrání kusu cévy po srdeční příhodě a velmi špatně se hojila.

Léčbě chronických ran se věnuje v NMB samostatná ambulance. K nim patří především pohmožděniny, syndrom diabetické nohy či bércové vředy. Léčba kombinuje metody fototerapie, vlhkého hojení a využívá rovněž larvální terapii (maggot). Léčbu chronických ran odborně v nemocnici zajišťuje chirurgická ambulance pod vedením primáře Josefa Všetíčky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Noha pacienta při larvální terapii

„V případě léčby pacienta  s chronickou  ránou  je nutné sjednotit systém vzdělávání zdravotnických nelékařských pracovníků, zlepšit mezioborovou komunikaci vymezením kompetencí při ošetřování pacienta,“ uvedla k problému léčby odborná sestra se specializací na chronické rány Martina Kunstová.

Zatím posledním úspěšným korkem je zavedení maggot terapie, tedy léčby ran pomocí larev.

„Larvy tělo zbavují odumřelé tkáně, která jim - řečeno s nadsázkou-velmi chutná. První aplikaci jsme již vyzkoušeli v naší nemocnici  na chirurgickém oddělení,“ sdělil Právu mluvčí NMB Pavel Gejdoš.

Léčba podle mluvčího dopadla velmi dobře a pacientce se podařilo zachránit dolní končetinu před amputací a žena dokonce opět chodí. Larvy jsou alternativní metodou léčby chirurgické a enzymatické terapie u infikované a hlavně mrtvou tkáň obsahující rány. [celá zpráva]

„K aplikaci jsou používány larvy pěstované tuzemskou firmou AKN. Jde o laboratorně, sterilně pěstované larvy mouchy Lucilia  sericata. Sterilita je zajišťována dezinfekcí muších vajíček, pěstováním larev na sterilním výživném médiu, a v jejich transportu ve speciálním kontejneru," vysvětlila odborná sestra Martina Kunstová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám