Hlavní obsah

Dary pro papeže jsou již připraveny, nechybí víno ani kámen z Jáchymova

Papež Benedikt XVI. si z návštěvy v České republice odveze celou řadu darů nejen od čelních představitelů církve, ale i od politiků či lidí z řad veřejnosti. Od prezidenta Václava Klause dostane například dva dary od významných českých výrobců, od kardinála Miloslava Vlka mešní nádoby s papežskými a českými symboly. Lidovci ve středu představili svůj dar, jímž je kámen z "komunistické mučírny".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL představuje dar strany pro papeže

Článek

Kámen pochází z trosek kláštera na Mariánské v Krušných horách u Jáchymova. Daruje mu ho předseda lidovců Cyril Svoboda jako symbol v Jáchymově spáchaných komunistických zločinů. Dar má podle KDU-ČSL vyjadřovat úctu k obětem nelidského režimu, který se neštítil proměnit poutní místo v mučírnu.

Text vyrytý na daru KDU-ČSL pro Benedikta XVI.
Slyšel jsem modlitby poutníků i zpěv mnichů, nářek vězňů i řev jejich trýznitelů. Já nezapomínám!

Do kláštera putovali po staletí k zázračné sošce Panny Marie lidé z nejrůznějších míst země. V padesátých letech se ale klášter proměnil v pracovní tábor pro politické vězně. "Po vyhnání mnichů se z kláštera stalo velitelství národní bezpečnosti a v jeho okolí vyrostly pracovní lágry. Členové protikomunistického odboje museli v přilehlých jáchymovských dolech v nelidských podmínkách těžit uran," popsali ve středu místo, odkud kámen pochází, novinářům autoři nápadu.

Hrad svůj dar tají

Také prezident Václav Klaus si připravil pro papeže dar, má to být tradiční výrobek od dvou významných českých firem. "Jeden z darů má reflektovat jednu z papežových osobních zálib," prozradil pouze mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Tácek na mešní nádoby od kardinálůa Miloslava Vlka

Pro papeže jsou přichystány také další dary, například biskupové mu nechali vyrobit unikátní růženec z ryzího zlata a českých granátů. Papež dostane od kardinála Miloslava Vlka také skleněné mešní potřeby.

Na konvičkách na vodu a víno a na džbánu na vodu je umístěn osobní znak papeže Benedikta XVI. a na tácu a misce jsou umístěny čtyři znaky: znak Vatikánu, osobní znak papeže Benedikta XVI., znak svatého Václava a znak českého lva.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský primátor Roman Onderka, biskup Vojtěch Cikrle a jihomoravský hejtman Michal Hašek se svými dary

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle si připravil pro papeže jako osobní dar repliku křížku z 9. století, který má být připomínkou nejstarších křesťanských kořenů Moravy a tedy i brněnské diecéze.

Hašek dodá víno

Pozadu nezůstane ani brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), který předá hlavě katolické církve jako dar města liturgické nádoby z pozlaceného bronzu. Kalich a patena evokují symbol Kristova utrpení trnovou korunu a nesou znak Brna s datem návštěvy.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Dar města Brna

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) má připravenou dřevěnou sochu svatého Václava. Ta má představovat dobré vztahy s Němci a připomínat vysoké vzdělání českého patrona a svatého otce. K tomu pak Hašek přidá i své osobní dary: obraz Pálavy a výběr z moravských vín. 

Od české vlády, tehdy ještě představované premiérem Mirkem Topolánkem (ODS), dostal papež dar již počátkem roku. Darem české vlády je faksimile knihy Horae Principii de Rohan (Kniha hodinek knížete de Rohan), která patří ke klenotům Národní knihovny České republiky a je nedílnou součástí kulturního dědictví a důkazem křesťanských kořenů české i evropské historie.

Věnovat dar papeži může kdokoliv

Po dvou dnech usilovné chůze a několika desítkách kilometrů dorazil o víkendu na brněnské biskupství sochař Ivo Krajíček. Přišel, aby předal vlastnoručně vyrobený osobní dar pro papeže Benedikta XVI. v podobě 12,5kilogramové dřevěné plastiky patronů brněnské diecéze, svatých Petra a Pavla. Právě plastiku na speciálním rámu nesl celou cestu z Letovic na Blanensku do Brna na zádech. Umělec na soše údajně pracoval šest let.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Sochař Ivo Krajíček urazil s plastikou desítky kilometrů.

Svatý otec dostane ovšem i duchovní dary. Například sdružení Servi della Sofferenza, Modlitební skupiny otce Pia a Společenství mládeže sv. Pia z Pietralciny se zavázala věnovat papeži modlitby. „Zavázali jsme se vykonat během jednoho roku od Vaší návštěvy tři tisíce hodin adorace před Nejsvětější svátostí. Tyto hodiny modliteb věnujeme na Vaše úmysly k prospěchu Vašemu i celé církve," uvádí ve svém dopise Benedictovi XVI. 

Foto: Igor Šefr, ČTK

12,5kilogramová plastika na cestě do Brna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám