Hlavní obsah

Soudkyni, která bez důkazů odsoudila Mlynáře, trest už nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se rozhodla, že nepodá kárnou žalobu na soudkyni Silvii Slepičkovou, která odsoudila exministra informatiky Vladimíra Mlynáře v souvislosti s kauzou společnosti Testcom servis. A to i přesto, že ho Vrchní soud a poté i Nejvyšší soud obžaloby zprostily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniela Kovářová, kandidátka na post ministryně spravedlnosti.

Článek

"Nesprávnost rozhodnutí soudu 1. stupně bylo legitimním způsobem zhojeno v rámci odvolacího řízení. Tím považuji celou záležitost za vyřešenou. Samo o sobě nemůže být důvodem zahájení kárného řízení odlišné rozhodnutí odvolacího soudu," sdělila serveru Aktuálně Kovářová. Stát v minulých týdnech přitom uznal, že Mlynář neměl být nikdy stíhán ani obžalován, a omluvil se mu.

Mlynář stanul před soudy kvůli údajnému zneužívání pravomoci v obchodním styku. Obžaloba tvrdila, že Mlynář se s exředitelem České televize a šéfem Testcom servisu Dušanem Chmelíčkem a jeho spolupracovníkem Vítem Novotným dopustili zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku.

Městský soud v Praze Mlynáře původně poslal na 5,5 roku do vězení. Podle rozsudku muži uzavřeli s firmou Testcom servis, která měla provozovat internetový portál veřejné správy, nevýhodnou smlouvu a převedli na ni 7,5 milionu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace ministerstva informatiky Testcom. Vrchní soud a následně i Nejvyšší soud ale Mlynáře obžaloby zprostily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám