Hlavní obsah

Ústavní činitelé naléhají na soud: Volby jsou ve veřejném zájmu

Právo, Novinky, ČTK, jim, jov
Praha
Aktualizováno

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé považují konání předčasných voleb v říjnovém termínu za veřejný zájem zásadního významu, prohlásil prezident Václav Klaus po setkání s předsedy obou komor parlamentu Miloslavem Vlčkem a Přemyslem Sobotkou a premiérem Janem Fischerem. Pokračování stávajícího stavu podle něj ohrožuje schopnost země zvládat krizi.

Článek

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé věří, že Ústavní soud (ÚS) k jejich stanovisku k rozhodování o volbách patřičně přihlédne.

"Naše země potřebuje silnou vládu s jasným politickým mandátem,“ přečetl Klaus ve stanovisku. Prodlužování tohoto stavu podle něj zhoršuje schopnost státu situaci zvládat.

Podle prohlášení by prodloužení volebních kampaní ruinovalo politickou scénu a ohrozilo existenci politických stran. "De facto" to pak údajně omezuje politickou volbu občanů. 

Předseda Sněmovny Vlček se stále nemůže smířit s rozhodnutím Ústavního soudu a vyjádřil na tiskové konferenci pochybnosti ohledně jeho verdiktu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer, předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se na Hradě shodli, že předčasné říjnové volby jsou ve veřejném zájmu.

"Ve Sněmovně vždy spolupracujeme s ústavními právníky a vede se o návrzích rozsáhlá diskuze. Nevěřím, že byl zákon špatně zpracován. Věřím, že najdeme řešení, které nás ze současné krize vyvede,“ prohlásil před novináři Vlček. 

K nově navrhovanému termínu konání voleb 6. a 7. listopadu se zatím nechtěla čtveřice konkrétněji vyjadřovat. Datum voleb je podle nich předmětem jednání ústavních expertů. Fischer závěrem podotkl, že ústavní právníci předložili dvě varianty, které by měly zemi dovést k mimořádným volbám. Rozhodnutí je na politicích, doplnil ministerský předseda.

Jednou z variant je zřejmě možnost schválení starého senátního návrhu na změnu ústavy, který má zjednodušit rozpuštění Sněmovny a vyhlášení voleb. Druhou variantou by mohlo být ústavně korektní řešení, v rámci něhož by se sestavily tří vlády, jimž by Sněmovna třikrát za sebou nevyjádřila důvěru.

Paroubek prohlášení vítá

„Vítám prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů v čele s prezidentem republiky adresované Ústavnímu soudu, ve kterém definují konání předčasných voleb v co nejbližším termínu,“ reagoval v tiskovém prohlášení lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Prohlášení považuje za jasný signál pro ÚS, aby zvážil své rozhodnutí. Paroubek přitom souhlasí s prezidentem Klausem. „Ačkoliv respektuji rozhodnutí Ústavního soudu, připojuji se k hodnocení prezidenta republiky, že je neuvážené a představuje v již tak složité situaci naší země destabilizující prvek,“ sdělil.

Podle Paroubka je konání voleb v původním říjnovém termínu tím nejlepším řešením. „Neboť prodlužováním volební kampaně a oddalováním rozhodnutí občanů se prohlubuje doba nejistoty, která má neblahý dopad jak na důvěru občanů v politický systém, tak na naši ekonomiku,“ uvedl. 

Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů
Prezident republiky, předseda Senátu Parlamentu České republiky, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a předseda vlády jsou velmi znepokojeni krokem Ústavního soudu, který svým usnesením odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky o termínu konání předčasných voleb. Kdyby k odsunutí předčasných voleb došlo, byl by to velmi destabilizující krok pro řešení problémů naší země. V souvislosti s § 79, odst. 2 zákona o Ústavním soudu, který stanoví, že odložit výkon rozhodnutí nelze, je-li v rozporu s důležitým veřejným zájmem, prezident republiky, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny a předseda vlády prohlašují, že konání předčasných parlamentních voleb ve stanoveném termínu považují za veřejný zájem zásadního významu. Je tomu tak proto, že naše země se již půl roku nachází ve velmi nestabilní politické situaci, která je řešitelná pouze novými volbami. Je ve veřejném zájmu, který se týká celé naší společnosti, aby se tyto volby konaly v co nejkratší lhůtě, neboť naše země potřebuje silnou a akceschopnou vládu s jasným politickým mandátem, která je schopna vést zemi v období ekonomické krize a řešit závažné problémy, které se dotýkají životů a osudů miliónů našich občanů. Prodlužování současného stavu ohrožuje schopnost naší země krizovou situaci zvládat a uchovat si předpoklady pro obnovení prosperity. Prioritním veřejným zájmem je i zabránění tomu, aby byla politické scéna ruinována nekonečnou, dlouhé měsíce se vlekoucí předvolební kampaní, která paralyzuje politické instituce, ohrožuje existenci politických stran a de facto omezuje politickou volbu pro občany. Za nezanedbatelné považujeme i stovky miliónů korun, které byly již na přípravu voleb ve stanoveném termínu státními orgány vydány, a které by mohly být ztraceny a to v situaci, kdy jsou občané, firmy i státní orgány nuceni přijímat tvrdá úsporná opatření. Prezident republiky, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny a předseda vlády věří, že soudci Ústavního soudu si uvědomují zásadní význam, který jejich rozhodnutí má pro budoucnost naší země. Věříme, že ke stanovisku nejvyšších ústavních činitelů našeho státu Ústavní soud ve svém dalším rozhodování patřičně přihlédne

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám