Hlavní obsah

Útok kamenem budou svádět na Dalíka, míní Topolánek

– Praha
Právo, jov, mh

Kauza pátečního útoku na předsedu ODS Mirka Topolánka, při níž byl zraněn kamenem nad pravým okem, hrozí přerůst ve skandál, který může mít důsledky pro celý další průběh předvolební kampaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Muži, kteří údajně napadli Mirka Topolánka, čekají před budovou pražské policie.

Článek

Martin K., jeden ze čtveřice útočníků, kteří se v pondělí odpoledne dostavili na pražské policejní ředitelství, aby byli vyslechnuti, totiž v nahrávce pro televizi Nova uvedl, že zadavatelem útoku byl podle jeho názoru někdo z ODS. V odvysílané části řekl, že zadáním nebyl přímý útok na Topolánka, ale jen vyvolání rozruchu.

Nova kompromitující pasáž neodvysílala a předala ji policii. Útočník v ní tvrdí, že měli předem k dispozici podrobný Topolánkův program, který dostali od zadavatele i s finanční zálohou.

Zadavatele prý předtím viděl mezi členy volebního týmu ODS a měl na sobě tričko s nápisem Léto s Topolem. Tuto informaci šířil v pondělí mezi novináři mj. šéf marketingu soc. dem. Petr Dimun.

Vzpomeňte si na mě, až se to začne rozehrávat. Ti lidé, kterým nic fakticky nehrozí, budou říkat, že si útok u nich objednali nějací Dalíci, nebo lidi v tričku Léto s Topolem.
Mirek Topolánek

„Je tam ta možnost, že to bylo objednáno ze strany, nebo z organizačního týmu pana Topolánka,“ řekl po výslechu Martin K. Podle jeho advokátky Kláry Slámové nesmějí její klienti po dohodě s policií identitu objednatele útoku na Topolánka zveřejnit.

Martin K. též potvrdil, že se svými kolegy měl za výtržnost inkasovat peníze. „Moje iniciativa to nebyla, byla to jen otázka peněz,“ dodal Martin K. Nikdo ze čtveřice nebyl obviněn z trestného činu.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

Útočníci, kteří se na policii dostavili už dopoledne, byli vyslýchání od odpoledne až do pozdního večera břeclavskými kriminalisty, kteří vyšetřování vedou. Vyslýcháni byli po jednom a při čekání na jednotlivé výslechy novinářům svorně tvrdili, že házeli jen vajíčka, ne kameny.

Dělali to údajně pro peníze a na něčí objednávku, nechtěli ovšem říct, kdo si je objednal. Policii se prý nevyhýbali, dokonce v pátek v klidu projeli jedním zátarasem.

Byly jim údajně zabaveny osobní doklady a neměli opouštět budovu ředitelství v Kongresové ulici. To naznačovalo, že by policie mohla uvažovat o jejich zadržení či vazbě kvůli tomu, že by mohlo jít o trestný čin útoku na veřejného činitele. [celá zpráva]

Řízená provokace?

Na spekulace naznačující, že si útok na svého předsedu objednali lidé z ODS, snad aby vyvolali k jeho osobě sympatie veřejnosti, reagoval v pondělí sám Mirek Topolánek. „Vzpomeňte si na mě, až se to začne rozehrávat. Ti lidé, kterým nic fakticky nehrozí, budou říkat, že si útok u nich objednali nějací Dalíci, nebo lidi v tričku Léto s Topolem,“ uvedl pro Právo v narážce na svého přítele Marka Dalíka a svou probíhající kampaň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Muži, kteří měli v Hustopečích zaútočit na bývalého premiéra Mirka Topolánka

Hození kamene pokládá za řízenou provokaci. Ta prý bude hodnocena jako přestupek a „nakonec z toho bude takový výstup, že si to ODS objednala sama na sebe. Mně teď zůstane jizva na duši a rozbitá hlava a budu si myslit, což si myslím dlouhodobě, že takhle dál ty špinavé kampaně jít nesmějí. Někteří mně to vyčítají – ale já nebudu nikoho sledovat, vymýšlet zpravodajské hry, morbidní špinavé akce.“

„My se snažíme něco pozitivního dělat a druhá strana vynakládá stovky miliónů v útocích na mne. To je celý cíl kampaně – útočit na mne způsobem, který je už za hranou zákona,“ dodal.

Na jihu Moravy se v souvislosti s útokem mluví také o napětí v jihomoravské ODS, kdy byl v červnu odstaven z funkce předsedy krajské organizace Milan Venclík a jeho nástupce je právě z Hustopečí. „Prošetřujeme všechny skutečnosti. Zatím nic nenasvědčuje, že by v tomto mohl být důvod útoku. Zatím,“ řekl policista obeznámený s případem.

Anketa

Můžou podle vás fyzické útoky na politiky ovlivnit výsledky voleb?
Ano
69,4 %
Ne
27,1 %
Nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 7759 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám