Hlavní obsah

Nacionalisté měli "slavnost" u Dobříše, dva dny před výročím úmrtí Hesse

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do letního kina v Novém Kníně na Příbramsku se v sobotu sjelo přes 200 pravicových extremistů, kteří zde pod záštitou kontroverzní Dělnické strany (DS) pořádali akci nazvanou Den svobody 2. Akce byla svolána dva dny před výročím úmrtí nacistického pohlavára Rudolfa Hesse. Pozvánka přitom vyzývala účastníky "k boji proti kapitalistickému systému". Nahlášena byla jako charitativní akce.

Foto: ČTK

Radikálové před vchodem do prostoru letního kina v Novém Kníně na Příbramsku

Článek

Nacionalisté o akci informovali na internetových stránkách www.odpor.org, které jsou spojovány s dalším pravicovým extremistickým sdružením Národní odpor, které je v ČR zakázáno. 

Místo akce organizátoři do poslední chvíle úzkostlivě tajili. Podle prních informací se měl sraz konat v Černošicích, později bylo upřesněno, že se odehraje v Novém Kníně poblíž Dobříše. Účastníci se o tom dozvěděli až v ranních hodinách.

Akci nahlásili jako charitu

Organizátor akce Jiří Bárta, který je příznivcem zakázaného Národního odporu, nahlásil podle provozovatelky kina akci jako kulturní festival, jehož výtěžek má jít na povodně. Program měly doprovázet rockmetalové skupiny a prodávat se měla trička a další drobné věci.

Sám Bárta řekl, že jde o charitativní akci, ale předseda Dělnické strany (DS) Tomáš Vandas, který na místo dorazil po 14:00 to popřel. Podle jeho vyjádření šlo jednoznačně o Den svobody. Na poznámku novinářů, že říká něco jiného než Bárta, odpověděl, že si mohou vybrat. 

Tato akce nemá s Dělnickou stranou nic společného, jsou to pouze návštěvníci. Politický mítink to není, je to vyloženě charitativní akce.
Jiří Bárta
Je to setkání příznivců Dělnické strany a různých nacionalistických organizací. Dělnická strana tuto akci zaštiťuje. Akce se jmenuje Den svobody.
Tomáš Vandas

Starosta akci rozpustit nechtěl

Starosta Nového Knína po 15. hodině novinářům řekl, že akci nebudou rozpouštět, pokud bude vše v pořádku a nikdo nebude porušovat zákon. Bárta si kino pronajal za symbolickou korunu a ve smlouvě podle starosty je, že půjde o koncert na dobročinné účely.

Pořadatelé akci po 16:30 ukončili. Policie zasahovat nemusela.

Vandas: určitě nás obviní z podílu na útoku ve Vítkově

Podle internetových stránek měli s projevy během akce vystoupit zástupci Dělnické strany, Dělnické mládeže, Národnědemokratické strany Německa (NPD), která je odborníky podobně jako Dělnická strana spojována s neonacisty, nebo Autonomních nacionalistů.

Jedním z řečníků měl být i Vandas, který už se před tím také stačil vyjádřit k zatýkání podezřelých v souvislosti s Vítkovem. Odmítl jakýkoli podíl členů DS na žhářském útoku a naopak nařkl policii z toho, že bude obviňovat právě členy tohoto extrémně pravicového politického uskupení.

"To načasování je celé podezřelé. Jsem přesvědčen, že se policie bude snažit využít zátah k dalšímu útoku proti Dělnické straně. Vůbec bych se nedivil, kdyby někteří zadržení pod policejním nátlakem vypověděli, že jsou naši sympatizanti,“ uvedl Vandas na internetových stránkách DS.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Příznivci krajně pravicové Dělnické strany vyráželi na sraz z nádraží Praha - Vršovice.

Na akci kapely z Maďarska i Portugalska

Společně s ním měli na Dni svobody 2 promluvit zástupci Dělnické mládeže i různých extremistických spolků z Německa či Slovenska. Na akci byly pozvané kapely z Portugalska, Slovenska, Maďarska i Česka.

Akce měla navázat na setkání Den svobody, které se mělo odehrát před rokem v královéhradeckém letním kině. Radnice ale tehdy vypověděla smlouvu o pronájmu areálu, stoupenci krajní pravice se tak sešli v centru města. 

Reklama

Výběr článků

Načítám