Hlavní obsah

Volby by vyhrála ODS s těsným odstupem před ČSSD, tvrdí další průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní volby by podle srpnového internetového průzkumu Střediska analýz a empirických výzkumů (SANEP) vyhrála ODS se ziskem 32,1 procenta, ČSSD by zaostala o 1,3 procentního bodu. Do Sněmovny by se podle průzkumu dostali i komunisté s 13,3 procenta hlasů, TOP 09 s 9,2 procenta hlasů a lidovci s 5,9 procenta hlasů. Neuspěla by Strana zelených, které průzkum přisuzuje jen 2,4 procenta voličů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dnes zveřejněné výsledky červencového průzkumu veřejného mínění společnosti Median naopak ukazovaly na vítězství ČSSD, jíž přisuzovaly 34,8 procenta hlasů. ODS by za sociálními demokraty podle Medianu zaostala o 3,4 procentního bodu. [celá zpráva]

V přepočtu na mandáty průzkum SANEP ukazuje, že by občanští demokraté získali 70 poslanců, sociální demokraté 68. Komunistům průzkum předpovídá 29 mandátů, TOP 09 20 mandátů a KDU-ČSL 13 křesel.

Podle těchto výsledků by mohly sestavit vládu ODS s TOP 09 a s lidovci, podporovalo by ji 103 poslanců. Se stejnými menšími stranami by se mohla spojit i ČSSD a získat 101 křesel. Případná velká koalice občanských a sociálních demokratů by disponovala 138 křesly, pro ústavní většinu ve sněmovně přitom stačí 120.

Průzkum se uskutečnil on-line od 3. do 6. srpna a zúčastnilo se ho 6409 respondentů ve věku 18 až 57 let. Údaje o statistické odchylce průzkumu zástupci SANEP nedokázali sdělit.  

Páteční průzkum volebních preferencí je druhým, který SANEP provedlo. V tom prvním z přelomu června a července vedla ČSSD před ODS o tři procentní body. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám