Hlavní obsah

Hrozivě roste počet Čechů nemocných žloutenkou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žloutenka typu A, které se také říká nemoc špinavých rukou, nebezpečně řádí v Česku. Od ledna do července jí onemocnělo sedminásobně víc lidí než za stejnou dobu loni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V letošním prvním pololetí se žloutenkou typu A nakazilo v ČR 536 lidí, což je o 468 více než za stejné loňské období. Tak velký meziroční nárůst lékaře znepokojuje.

„Je to opravdu hrozivé číslo. Jde ale o doznívání velké epidemie, která byla loni ve druhém pololetí,“ řekl v neděli Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Je to nemoc špinavých rukou. Základní prevencí je umýt si ruce vždy po použití WC a zásadně před jídlem
hlavní hygienik Michael Vít

Například v Praze se letos nakazilo už 182 lidí a ve Středočeském kraji 91. „Právě v těchto dvou krajích byla loni na podzim epidemie největší. Proto jsou letošní čísla tak vysoká,“ vysvětluje Vít.

Hygienici však zaznamenali menší epidemie žloutenky typu A i v Ústeckém kraji, kde se již nakazilo 77 lidí, v Brně 51 a na některých místech republiky další. „V nich jsme okamžitě zahájili očkování, abychom další výskyt tohoto onemocnění zastavili,“ ujistil hlavní hygienik.

Základní prevencí je mytí rukou

Žloutenka se šíří zejména mezi bezdomovci a dalšími lidmi, kterým není příliš vlastní hygiena. „Je to nemoc špinavých rukou. Základní prevencí je umýt si ruce vždy po použití WC a zásadně před jídlem. K dalším opatřením patří udržovat pořádek na toaletách a dbát také o čistotu společných prostor domů,“ informoval Vít.

V oblastech postižených povodněmi se naštěstí dosud žádná epidemie žloutenky nevyskytla. Stát tam již zahájil – například na Novojičínsku – očkování proti žloutence A. Povinné je pro děti od tří do pěti let, a dobrovolně očkovány mohou být v regionu i starší děti do 15 let.

Inkubační doba žloutenky A činí 14 až 50 dní, a nejčastěji 30 dní. Žloutenka se může nejprve projevovat jako chřipkové onemocnění. Postižený má horečku, bolesti hlavy, rýmu, kašel a podobně. Pak teprve propukne samotné onemocnění. Pacient má tmavší moč, světlou stolici a často i žlutou pleť. Léčba trvá dva až čtyři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám