Hlavní obsah

Klaus: Kanada může rozhodovat o vízech, Čechy omezuje Brusel

Prezident Václav Klaus ve středu v reakci na kanadské rozhodnutí zavést od úterý víza pro české občany poznamenal, že plně respektuje suverenitu Kanady a její právo přijmout takové rozhodnutí. Klaus si postěžoval, že ČR naproti tomu sama za sebe rozhodovat nemůže a musí počkat na stanovisko EP.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Prezident, vnímaný jako euroskeptik, řekl, že ČR podobné rozhodnutí o vízech udělat nemůže, protože o případných vízech pro občany Kanady se musí rozhodnout v Bruselu.

"A je v tom právě velký rozdíl mezi Kanadou a možnostmi České republiky. Jak dobře víte, Kanada se rozhodnout může. ČR se rozhodnout nemůže. Za nás se musí rozhodnout Brusel," komentoval to ve středu Klaus s tím, že žádný další komentář už nemá. Klaus to řekl při jednání s rumunským prezidentem Traianem Baseskem.

Podle Klause je také nepochybné, že zavedení víz celé řadě českých občanů zkomplikuje život.

Kanada od úterního rána po necelých dvou letech obnovila vízovou povinnost pro české občany kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl původem z ČR. Česká diplomacie reagovala odvoláním velvyslance "ke konzultacím", zavedením víz pro kanadské diplomaty a obrátila se na Evropskou unii s žádostí o spuštění takzvané klauzule solidarity.

Příslušnou zprávu, v níž bude na kanadská víza pro ČR reagovat, však Evropská komise vydá zřejmě asi až v září, prohlásil ve středu její předseda José Barroso. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám