Hlavní obsah

Český Rom se kvůli údajné diskriminaci soudí z Toronta

Právo, Josef Koukal

Český Rom Jaroslav Suchý (31), který před časem žaloval ministerstvo školství o půlmiliónové odškodné za to, že v dětství musel navštěvovat zvláštní školu, pokračuje ve sporu i po své emigraci do Kanady.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý se proslavil coby muž, jenž pohladil Obamu.

Článek

Ačkoli Suchý již od poloviny května pobývá v Torontu, v těchto dnech podal prostřednictvím svého advokáta Davida Strupka odvolání k Vrchnímu soudu v Praze proti dubnovému verdiktu pražského Městského soudu. U něj se Suchý domáhal odškodnění za to, že do zvláštní školy byl umístěn kvůli svému romskému původu.

Soud však neuznal, že by v jeho případě šlo o diskriminaci, a žalobu zamítl. Podle soudkyně Dagmar Stamidisové bylo jeho zařazení do zvláštní školy výsledkem normálního postupu opřeného o posudky psychologů. Soudkyně neuznala mimo jiné argumenty žalobce, které se opíraly o statistické údaje.

Ze statistik vyplývá, že v letech 1985–86, kdy byl Suchý do zvláštní školy přidělen, tvořily v těchto ústavech Romové v průměru skoro čtyřicet procent žáků při zhruba dvouprocentním zastoupení etnika v populaci. Žáci zvláštních škol byli přitom vyloučeni z možnosti dosáhnout vyššího vzdělání, Suchý si střední školu s maturitou dodělal soukromě až v 27 letech.

Ve Štrasburku několik Romů uspělo

Suchého k žalobě inspiroval předloňský úspěch osmnácti romských stěžovatelů u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ti v listopadu 2007 uspěli se svou stížností kvůli zařazení do zvláštních škol v Ostravě.

Podle rozsudku štrasburského soudu lze statistické údaje o masívním umisťování českých Romů do zvláštních škol za určitých okolností použít jako relevantní důkaz o diskriminaci. O to se opírá i Suchého odvolání. Podle něj se Městský soud v Praze dostává do příkrého rozporu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva.

"I nepřímá diskriminace může zasáhnout do lidské důstojnosti jednotlivce tím, že jej nepřímo označí za osobu druhé kategorie,“ píše advokát Strupka v odvolání k Vrchnímu soudu.

Dále upozorňuje, že i v případě ostravských Romů, kteří u evropského soudu uspěli, postupovaly české orgány při umisťování do zvláštních škol v souladu s tehdejšími předpisy. "Formální soulad procedury s právními předpisy je koneckonců pro nepřímou diskriminaci typický,“ uvádí se v odvolání.

Učí se anglicky a chce studovat

Jaroslav Suchý nikdy nepoznal rodiče, svůj romský původ musel před soudem dokonce obhajovat. Od dvou let vyrůstal v dětském domově, do zvláštní školy jej poslal chebský odbor školství v roce 1985. Podle dobových posudků z pedagogickopsychologických poraden by prý vzdělávání v normální škole nezvládl.

Foto: Jim Young., Reuters

Prezident Obama se zdraví s nadšenými posluchači.

Suchý se mediálně proslavil, když z davu lidí pohladil prezidenta USA Baracka Obamu při jeho pražské návštěvě letos na jaře. Krátce nato odcestoval do Kanady, kde požádal o politický azyl. "Denně navštěvuji kurzy angličtiny a už se těším, až se tady budu moci přihlásit ke studiu práv,“ sdělil Suchý Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám