Hlavní obsah

Muž, který pohladil Obamu, chodil do zvláštní školy oprávněně, rozhodl soud

– Praha
Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal

Muž, který pohladil Obamu, prohrál soud o půl miliónu korun. Jaroslav Suchý žaloval ministerstvo školství a požadoval půlmiliónové odškodné za to, že v dětství musel navštěvovat zvláštní školu kvůli své romské národnosti. Podle žaloby mu tak bylo kvůli diskriminaci znemožněno studovat. Proti rozsudku se lze odvolat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý proslul jako "Muž, který pohladil Obamu"

Článek

Stát podle Městského soudu v Praze 31letého Suchého zařazením do zvláštní školy nediskriminoval, řídil se posudky pracovníků pedagogicko-psychologických poraden. Suchý se proti rozsudku bude odvolávat k vrchnímu soudu.

Žalobce žil v dětském domově, do zvláštní školy jej poslal chebský odbor školství v roce 1985. Suchý si základní vzdělání doplnil po dosažení plnoletosti, později složil maturitu. Tvrdí, že ho zařazení do zvláštní školy připravilo o možnost vzdělávat se a uplatnit se. K žalobě ho inspirovalo předloňské snažení osmnácti Romů, kteří se stejnou stížností uspěli u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ministerstvo se však domnívá, že se tyto případy liší. Experti tvrdí, že by Suchý vzdělávání v normální škole nezvládl.  

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý se svým advokátem

Jaroslav Suchý se svým advokátem

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Suchý nabyl slávy během uplynulého víkendu, když při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy po jeho projevu na Pražském hradě šéfa Bílého domu pohladil po hlavě a po tváři. Životní okamžik zachytila média a jeho dvě fotografie s Obamou obletěly svět. [celá zpráva

Foto: Jim Young., Reuters

Prezident Obama se zdraví s nadšenými posluchači.

Prezident Obama se zdraví s nadšenými posluchači.

FOTO: Jim Young., Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám