Hlavní obsah

ČSSD zvolila jedničky kandidátek, na výsluní se vrací Michal Kraus

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Honus, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava, Hradec Králové
Aktualizováno

Moravskoslezské sociální demokraty povede do předčasných voleb současný místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Rozhodla o tom v sobotu krajská nominační konference ČSSD v Ostravě. O pořadích na kandidátkách ČSSD mají jasno i v dalších krajích. V Královéhradeckém kraji se stala jedničkou poslankyně Hana Orgoníková, v Liberci si zvolili delegáti do čela poslance Pavla Ploce. Zlín vsadil na osvědčeného Zdeňka Škromacha.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Budeme upřednostňovat klidnou a korektní kampaň, která se bude týkat konkrétních věcí. Přál bych si, aby byla kampaň věcná a aby nesklouzla k nepodstatným věcem a osobním výpadům,“ uvedl Zaorálek. Za ním se na dalších místech umístili poslanci Alfréd Michalík a Petr Rafaj.

Lídrem kandidátky ČSSD Zlínského kraje do podzimních voleb do Sněmovny je místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Na dalších místech zvolila krajská konference stávající poslance Josefa Smýkala, Františka Novosada a Antonína Seďu. Na pátém místě je podnikatelka Miroslava Strnadlová ze Zlína.  

Krajská nominační konference ČSSD v Liberci rozhodla, že do boje o mandáty ve Sněmovně půjde z prvního místa bývalý skokan na lyžích a současný poslanec Pavel Ploc. Druhým nasazeným bude další poslanec Cyril Zapletal a za ním Michal Kraus. Pro něho je to po „kakaové aféře“ a následném odchodu z politiky opět návrat na výsluní. Z třetí pozice na kandidátce by měl být do sněmovny bezpečně zvolen.

Oproti minulým volbám, kdy v Libereckém kraji vyhrála ODS a ČSSD získala jen tři mandáty, má organizace ambici získat tentokrát ve Sněmovně alespoň čtyři křesla. V případě úspěchu by se tak dostal do parlamentu Radek Polma nominovaný za Jablonecko. 

Orgoníková opět vévodí kandidátce v Hradci

Do čela kandidátky sociálních demokratů v Královéhradeckém kraji v sobotu zvolili delegáti krajské nominační konference Hanu Orgoníkovou. Na druhé místo kandidátky delegáti postavili poslankyni Vladimíru Lesenskou, ze třetí pozice bude o zvolení usilovat poslanec Robin Böhnisch. Informovala o tom Orgoníková.

V hradeckém kraji byla lídrem ČSSD i při volbách v roce 2006. Na druhém místě tehdy kandidoval Evžen Snítilý z Náchoda. Loni v únoru Snítilý hlasoval při prezidentské volbě pro Václava Klause. Náchodští sociální demokraté jej pak za to kvůli porušení stanov vyloučili ze strany. Snítilý však ve Sněmovně jako nezařazený zůstal.

Reklama

Výběr článků

Načítám