Hlavní obsah

Dvě stovky turistů strávily den na letišti, stroj ČSA měl problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Airbus A310 společnosti ČSA kvůli technickým problémům v sobotu z letiště v Ostravě neodstartoval. Bezmála dvě stovky cestujících měly namířeno do turecké Antalye. Stroj se k místu určení vznesl až po celodenní opravě v neděli po krátce po 18. hodině.

Článek

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové byl sobotní let odložen kvůli poruše pozemního startovacího zařízení potřebného pro start letounu. Letoun z Ostravy nakonec odstartoval až v neděli po čtvrt na sedm.

Cestující po prvním neúspěšném startu odvezl dopravce do hotelu. Ani při opakovaném pokusu o odlet ve čtyři hodiny ráno letoun neodletěl. Několik desítek cestujících už ale odmítlo na dovolenou odletět.

Lidé byli nervózní

„Bylo to pořád dokola, podruhé ty formality, podruhé do letadla, podruhé do hotelu. Doufejme, že teď, jak do toho letadla nastoupíme potřetí, už opravdu odletíme,“ řekl jeden z turistů, kteří se v neděli po půl páté odpoledne znovu vraceli na ostravské letiště.

„Kluk se k moři moc těší, kdybychom mu to neslíbili, tak už to také vzdáme, jako desítky jiných lidí,“ uvedl další z pasažérů.

Cestovní kancelář Exim Tours, která měla v letadle nejvíce turistů, klientům podle jejích slov nabídla, že pobyt mohou stornovat. Mnozí toho využili.

„Nějakých sedmdesát možná i více lidí odjelo domů. My jsme to také vzdali. Už nevěříme tomu letadlu. Cestovní kancelář nám slíbila, že nám vrátí celou cenu zájezdu. Už jsme si během dne zařídili dovolenou v Bulharsku u jiné cestovní kanceláře. Letíme večer v jedenáct hodin odsud z ostravského letiště. Já, manžel a tři a půlletá dcera a ještě dva další lidé“ řekla paní Lada Vavříčková z Třebíče.

Mluvčí ostravského letiště Michaela Kubešová Právu řekla, že v neděli v 18.15 do turecké Antalye nakonec letadlem Airbus A-310 společnosti ČSA odletělo kolem stovky lidí.

Problémy měl v pátek i jeden z odpoledních letů ČSA do Bruselu, aerolinky ho "z technických důvodů" zrušily. Cestující tehdy odcestovali následující linkou, na palubu zpátečního letu z belgické metropole se ale všichni nevešli. ČSA jim proto nabídly alternativní řešení, tedy například odlet s jinou společností nebo pozdějším letem.

Reklama

Výběr článků

Načítám