Hlavní obsah

Máme to pod kontrolou, mírní ministerstvo obavy z pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika je připravená zvládnout nárůst počtu nakažených virem A(H1N1), který způsobuje tzv. prasečí chřipku, prohlásila ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Reagovala tak na krok Světové zdravotnické organizace (WHO), která vyhlásila pandemický stupeň ohrožení. V Česku je podle Juráskové situace pod kontrolou. Zatím se potvrdily jen čtyři případy nové chřipky. Uzavření hranic ani žádné zpřísnění již přijatých opatření se nechystá.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Článek

"Česko postupuje podle schváleného pandemického plánu. Bylo zavedeno pravidelné týdenní sledování akutních respiračních infekcí v pěti věkových kategoriích na území celého státu. Byla zavedena moderní a rychlá diagnostika nového chřipkového viru. Byly a jsou prověřovány pandemické plány jednotlivých krajů i resortů," řekla Jurásková.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta se opatření nyní soustřeďují na to, aby se infekce nešířila. Teprve v další fázi by přišla na řadu i péče o vyšší počty nemocných. Nemocnice již byly vyzvány, aby prověřily své lůžkové kapacity. "Česko nepřipravuje žádná omezující opatření, například uzavření hranic či zákaz nebo omezení cestování," potvrdil Vít.

Země má podle něj dostatek antivirotik pro 20 procent obyvatel a jedná s výrobci o nákupu pandemických vakcín, jakmile je začnou vyrábět.

WHO ve čtvrtek kvůli šíření mexické chřipky zvýšila pandemické riziko na nejvyšší šestý stupeň. Ten označuje stav, kdy se infekce začala šířit i mezi kontinenty a přenáší se stále častěji z člověka na člověka. Nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů dosud měla jen mírné příznaky. [celá zpráva]

Nemocní lidé by se měli vyhnout postiženým zemím

"Lidé by měli vnímat, že je to nové onemocnění. Zatím všechny informace jsou, že onemocnění je velmi lehké, maximálně středně závažné, a že odeznívá i bez nasazení specifické léčby. Závažný průběh mělo u některých mladých lidí v Mexiku a USA," shrnul Vít.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva: vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková, hlavní hygienik Michael Vít a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Vít dodal, že lidé by měli zvážit, zda navštěvovat země s vyšším výskytem nové chřipky, zejména pokud trpí chronickou nemocí srdečně-cévního nebo dýchacího systému.

Česko nepřipravuje žádná omezující opatření, například uzavření hranic či zákaz nebo omezení cestování.
Hlavní hygienik Michael Vít

Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí zaznamenali zdravotníci dosud zhruba 28 000 případů nákazy novou chřipkou v téměř osmi desítkách zemí. Vir A(H1N1) zatím připravil o život asi 140 lidí. Naposledy se na světě objevila chřipková pandemie v roce 1968 v podobě tzv. hongkongské chřipky, která si vyžádala zhruba milión obětí.

Členské státy WHO, kterých je 193, se nyní zaměří na intenzivnější boj s chřipkou. Měly by se zásobit očkovací látkou. Vakcína proti sezonní chřipce proti viru A(H1N1) neúčinkuje. Vědci vyvíjejí nové očkování.

Stupně varování WHO před tzv. prasečí chřipkou

1 - Mezi zvířaty se nešíří žádné viry způsobující infekci u lidí.

2 - Zvířecí chřipkový virus způsobuje nákazu i u lidí a je považován za potenciální pandemickou hrozbu.

3 - Chřipka se sporadicky vykytuje u lidí, ale nedochází k významnějšímu přenosu z člověka na člověka.

4 - Ověřený přenos z člověka na člověka, který může způsobit epidemii v rámci určité komunity lidí. Významné zvýšení pandemické hrozby.

5 - Přenos z člověka na člověka nejméně ve dvou zemích světa. Silný signál bezprostřední pandemické hrozby.

6 - Virus se šíří do další země v jiném regionu. Globální pandemie je na cestě.

Nemoc se poprvé objevila v Mexiku, první případ v EU byl zaznamenán 27. dubna, a to ve Španělsku. Vir se dosud šířil hlavně v Americe, Mexiku a Kanadě. Nyní se vyskytlo velké množství případů i v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám