Hlavní obsah

Langer: Obraz Dzeržinského na mě vypadl z Bublanovy skříně

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Exministr vnitra Ivan Langer ve středu vrátil ČSSD její útok kvůli vyvěšení portrétu zakladatele neblaze proslulé ruské Čeky Felixe Edmundoviče Dzeržinského. Langer uvedl, že na něj Dzeržinskij vypadl ze skříně jeho předchůdce Františka Bublana (ČSSD) po příchodu na ministerstvo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek/koláž s použitím ČTK, Profimedia, Právo, Novinky

Aktéři nejnovější české politické aféry. Zleva: František Bublan, Felix Edmundovič Dzeržinskij, Ivan Langer

Článek

"Po nástupu na ministerstvo vnitra a příchodu do kanceláře mého předchůdce, po otevření jeho skříně na mě tento portrét vypadl. Já jsem ho na ministerstvo vnitra nepřinesl. Je to buď Bublanův Dzeržinský nebo Grossův Dzeržinský,“ prohlásil Langer na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně.

A vysvětlil, proč si portrét pověsil na zeď. „Nicméně jako memento toho, jak vypadalo ministerstvo vnitra v minulých letech před mým příchodem, jsem tento portrét pověsil do místnosti, která slouží jako příruční sklad. Přiznávám, že jsem tam vodil návštěvy, abych ukazoval, jaké dědictví mi mí předchůdci z ČSSD zanechali,“ uvedl.

"Mým cílem bylo proměnit ministerstvo strachu a intrik v ministerstvo důvěry. To myslím, že se mi podařilo a věřím, že nástupem mého nástupce se nevrátíme zpátky,“ poukázal Langer na svého nástupce Martina Pecinu, který informaci o portrétu podle serveru iHNed.cz prozradil místopředsedovi poslanců ČSSD Davidu Rathovi.

Langer lže, jak umí, kontroval Bublan

Bublan však nařčení, že obraz vypadl ze skříně v kanceláři ministerstva jednoznačně odmítl. „Pan Langer lže tak, jak on umí. U mě v kanceláři nic takového nebylo,“ sdělil Novinkám exministr vnitra.

Podle něj ani není možné, že by obraz zůstal v kanceláři po některém z jeho předchůdců. „Jediná možnost, kterou bych byl eventuálně ochoten připustit, že to bylo v takové té depozitní odkládací místnosti, tu jsem nikdy nijak detailně neprohlížel. Občas si tam člověk odložil nějaké knihy nebo něco podobného, ale žádný obraz tam na mě ze skříně nevypadl,“ dodal Bublan.

Budovu zničil vrtulník

Langera také rozčílilo tvrzení ČSSD, že utratil zhruba 20 miliónů korun za rekonstrukci své kanceláře v pátek patře budovy vnitra na pražské Letné. „Byla to rekonstrukce vynucená špatnými rozhodnutími mých předchůdců z ČSSD,“ sdělil. Ministři vnitra z řad ČSSD Stanislav Gross a Bublan podle něj proměnili střechu budovy na přistávací plochu pro vrtulník. „Přistávali tak často, že poškodili statiku budovy,“ upozornil Langer s tím, že popraskaly i stěny.

Dodal, že byla opraveno celé páté patro o ploše 1100 metrů čtverečních, ministerská pracovna z toho zabírá pouhých 65 metrů čtverečních. Podle Langera ČSSD svými středečními útoky pokračuje „ve lživé a nenávistné kampani“. Ostře přitom prohlásil: „Považuji útok ČSSD za nechutný a hloupý. Je to útok, který se vůbec nezakládá na pravdě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám