Hlavní obsah

Očekávám obstrukce pod taktovkou Klause, řekl Topolánek k Lisabonu

– Praha
Právo, Marie Königová

Premiér Mirek Topolánek po schválení Lisabonské smlouvy Senátem ve středu řekl, že při ratifikaci očekává další obstrukce pod taktovkou prezidenta Václava Klause. Na dokumentu totiž z české strany chybí už jen jeho podpis.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus a premiér v demisi Mirek Topolánek

Článek

"Pokládám Senát za autonomní těleso a jeho rozhodnutí akceptuji. Já jsem chtěl, aby ten problém byl už za námi, aby dál nebrzdil řešení problému, které má tato země, a který jsem považoval za uměle vytvořený," řekl končící premiér, jenž před senátory lobboval pro schválení smlouvy.

"Očekávám další obstrukce, ať již budou vedeny kýmkoli, tak budou pod taktovkou Václava Klause. Myslím si, že těžko může dlouho vzdorovat rozhodnutí obou komor, ale to je otázka na něho," dodal Topolánek poté, co Senát smlouvu schválil.

"Pro mě ten úkol skončil. Já jsem jako předseda vlády smlouvu podepsal, pro mě ratifikační proces, za který jsem nesl svou odpovědnost, skončil ratifikací v Senátu a dál je to na odpovědnosti prezidenta republiky," uvedl premiér, který ve svém vystoupení před horní komorou varoval před ostudou v případě neschválení.

Na otázku, zda prezident podle ústavy je povinen smlouvu podepsat ihned, odpověděl, že není ústavní právník a dodal: „Můžu říci, že je mi to jedno.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám