Hlavní obsah

Lisabonská smlouva prošla i Senátem, už chybí jen Klausův podpis

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Senátoři ve středu po mnohahodinovém projednávání schválili Lisabonskou smlouvu. Pro hlasovalo 54 senátorů ze 79 přítomných. Dokument, který má reformovat současnou podobu Evropské unie, nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátoři hlasují pro Lisabonskou smlouvu

Článek

Pro schválení dokumentu hlasovalo celkem 54 senátorů, což bezprostředně po hlasování ocenil na tiskové konferenci předseda horní komory Přemysl Sobotka. Proti hlasovalo celkem 20 senátorů.

Smlouvu nakonec podpořilo celkem 12 zákonodárců ODS, za což jim poděkoval kolega a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Právě bez hlasů části občanských demokratů by smlouva neprošla.

Smlouva znovu skončí u Ústavního soudu

Senátor za ODS Jiří Oberfalzer ještě před hlasováním oznámil, že spolu s kolegy vypracuje stížnost k Ústavnímu soudu, aby posoudil, zda dokument není protiústavní.

Sobotka sdělil novinářům, že stížnost některých senátorů k Ústavnímu soudu by neměla zbrzdit ratifikační proces. "Soud to bude prošetřovat pět měsíců, v Irsku bude referendum na podzim, není tedy důvod k dalšímu oddálení,“ vysvětlil Sobotka.

Poslední otázkou v ratifikačním procesu zůstává, kdy smlouvu podepíše prezident Václav Klaus.  Ten již dříve uvedl, že Lisabonskou smlouvu podepíše až poté, co jí dají souhlas Irové v plebiscitu.

Barroso i Paroubek doufají, že Klaus dokument podepíše

Schválení smlouvy okamžitě uvítal předseda Evropské komise José Manuel Barroso a dodal, že věří v brzký podpis prezidenta Klause. "Doufám, že zbývající požadavky vyplývající z Ústavy České republiky i ústav ostatních členských zemí budou splněny co nejdříve," uvedl v tiskové zprávě.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek novinářům ve Sněmovně řekl, že je rád, že se našli i senátoři ODS, kteří Lisabonskou smlouvu podpořili. "Je škoda, že už nebyla přijata na podzim, ale lépe pozdě, než nikdy,“ sdělil Paroubek. Také on doufá, že prezident Václav Klaus smlouvu podepíše. "Doufám, že se zachová jako ústavní prezident,“ prohlásil Paroubek s tím, že od ústavního prezidenta se očekává, že dokument podepíše.

Topolánek varoval před ostudou

Před senátory vystoupil i odcházející premiér Mirek Topolánek, který upozornil, že nepřijetí smlouvy by po nedávném pádu vlády bylo další ostudou České republiky. Vyzval proto horní komoru ke schválení smlouvy, byť si je vědom, že smlouva není dokonalá. [celá zpráva]

Smlouvu dlouhodobě podporovali senátoři za ČSSD, KDU-ČSL a většina členů Klubu otevřené demokracie. Senátorský klub ODS byl v názoru na přijetí Lisabonské smlouvy rozdělen. V reakci na schválení dokumentu opustila stranu poslankyně Alena Páralová. [celá zpráva]

Ještě před hlasováním vystoupila celá řada zákonodárců, kteří si před kolegy a televizními kamerami vyměňovali své názory na dokument, o němž posléze hlasovali.

Nejprve ale senátoři schválili zavedení takzvaného vázaného mandátu, který upravuje převod kompetencí z vlády na unijní úroveň. Kabinet tak v budoucnu nebude moci převádět kompetence z republikové na unijní úroveň bez souhlasu obou komor parlamentu. Přijetí takzvaného mandátu si coby podmínku pro schválení Lisabonské smlouvy kladla celá řada senátorů za ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám