Hlavní obsah

Fischer informoval prezidenta o nominacích ministrů

Praha

Designovaný premiér Jan Fischer v pátek telefonicky informoval prezidenta Václava Klause o nominacích ministrů přechodné úřednické vlády. České televizi to řekl premiérův mluvčí Roman Prorok bez dalších podrobností. O prezidentově reakci se mluvčí nezmínil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s designovaným premiérem Janem Fischerem

Článek

Premiéra v demisi a šéfa ODS Mirka Topolánka stejně jako šéfa zelených Martina Bursíka a sociální demokracie Jiřího Paroubka Fischer o vládní sestavě informoval již ve čtvrtek. Všichni tři jeho návrh kritizovali a shodli se na tom, že neodpovídá předchozím dohodám. Podle Topolánka nemá taková sestava šanci získat důvěru Sněmovny. Paroubek ji označil za podklad k dalšímu jednání. Bursík navrhl, aby se straničtí šéfové opět sešli v neděli, a podotkl, že jsou nominace neúplné, protože chybí ministr životního prostředí.

Nominace ministrů, které Fischer předložil prezidentovi, nejsou známa. Paroubek ve čtvrtek pouze prozradil, že není spokojen s tím, že Fischer nerespektoval jeho návrh, aby byl ministrem průmyslu a obchodu Ivo Pěgřímek. Místo něj Fischer nominoval dosavadního náměstka ministra Milana Hovorku. Ten je podle Paroubka spjat s vládní koalicí. Podle Bursíka je Hovorka náměstkem za lidovou stranu. Tak by se KDU-ČSL podílela na sestavování úřednické vlády, přestože se od ní distancovala. Dodal také, že podle dohody mají nést odpovědnost za ministry strany, které je nominovaly.

Paroubek rovněž uvedl, že Fischer v rozporu s návrhem ODS nominoval do funkce ministra financí šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla. ODS navrhovala Tomáše Uvíru. Míl se podle Paroubka nikdy nepohyboval v oblasti financí.

Šéfové stran vládní koalice a Paroubek se po vyslovení nedůvěry Topolánkovu kabinetu Poslaneckou sněmovnou dohodli na počtu ministerských křesel, do kterých navrhne kandidáty koalice a sociální demokracie. Na základě této dohody společně vybrali šéfa Českého statistického úřadu Fischera, kterého navrhli prezidentovi do funkce premiéra a ten ho vzápětí jmenoval. Lidovecký šéf Jiří Čunek později od dohody odstoupil.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus jmenuje novou vládu 8. května

Prezident Václav Klaus v pátek oznámil, že novou vládu premiéra Jana Fischera jmenuje 8. května v odpoledních hodinách. Řekl to po jednání s Fischerem, který...

Výběr článků

Načítám