Hlavní obsah

Premiér Fischer přiznal majetek, dluží 800 tisíc korun za byt a auto

Právo, Naďa Adamičková a Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jaké jsou majetkové poměry nového premiéra Jana Fischera? Jak bydlí a čím jezdí statistik, který se po léta probírá čísly o příjmech domácností nebo jejich zadlužení? Z Fischerova přiznání, které v uplynulých dnech zaslal do Sněmovny, vyplývá, že ze statistik nijak nevybočuje. Alespoň pokud jde o dluhy. Fischer splácí zhruba 800 tisíc korun.

Foto: ČTK

Jan Fischer

Článek

V minulosti si půjčil 200 tisíc korun na koupi bytu, 363 tisíc činí jeho leasing na auto, dalších 195 tisíc splácí jako spotřebitelský úvěr patrně také na koupi auta a má ještě další spotřebitelský úvěr 75 tisíc korun.

Fischerovy majetkové poměry nelze běžně zveřejňovat. Nový premiér totiž podal své přiznání za uplynulý rok za funkci předsedy Českého statistického úřadu. Podle zákona o střetu zájmů lze zveřejnit pouze údaje z přiznání politiků, nikoli třeba šéfů ústředních orgánů a dalších. Premiér Fischer však ve středu vyhověl žádosti Práva a se zveřejněním údajů ze svého čestného prohlášení dal souhlas.

Premiér bydlí na sídlišti a má chalupu

Jak bydlí nový premiér sice jeho majetkové přiznání neobsahuje, neboť politici a další funkcionáři v něm musí přiznávat pouze nově nabytý movitý i nemovitý majetek za uplynulý rok včetně dluhů. O Fischerovi je nicméně známo, že žije v panelákovém bytě na sídlišti Barrandov a kromě toho vlastní také chaloupku v Týnci nad Sázavou.

Fischer patřil ve funkci šéfa ČSÚ k nejlépe placeným státním úředníkům. Jeho měsíční plat činil 142 200 korun hrubého. K tomu pobíral nezdanitelné náhrady jako premiér, tedy 21 100 Kč. Premiérský plat dosahuje 164 900 korun hrubého měsíčně.

Nový premiér bude nucen podat další majetkové přiznání ještě na konci své vládní kariéry, která má skončit po předčasných volbách.

Příjmy přiznávali i bývalí poslanci

Svá majetková přiznání poslali do Sněmovny také tři bývalí poslanci soc.dem., hejtmani Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík. Mandátový výbor zatím ověřil pouze Haškovo, které je již přístupné.

Haškovy loňské vedlejší příjmy dosáhly přes 4,8 miliónu. Největší díl - 4,2 miliónu - ale inkasoval za prodej bytu. Milión obratem dal jako splátku hypotéky. Hašek si přivydělal 247 tisíc jako advokátní koncipient. Dalších 175 tisíc mu vyneslo členství ve správní radě VZP a 87 tisíc místostarostování v Drásově. Za funkci hejtmana Hašek přiznal zatím 119 840 korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám