Hlavní obsah

Politici se přou, jak to Obama vlastně s radarem myslel

– Praha

Záměr Spojených států postavit ve střední Evropě protiraketový systém po nedělním projevu amerického prezidenta Baracka Obamy na Pražském hradě nekončí. Oznámil to premiér Mirek Topolánek. Podmínkou stavby radaru v Česku a raketových sil v Polsku je podle Obamy chování Íránu. Ministr životního prostředí Martin Bursík a předseda komunistů Vojtěch Filip si však Obamův projev vykládají jako odložení projektu.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci s premiérem Mirkem Topolánkem v Kongresovém paláci v Praze.

Článek

"Z projevu Baracka Obamy bylo jednoznačně jasné, že projekt protiraketové obrany nekončí," uvedl Topolánek. Zároveň připustil "určitou vazbu" na využívání jaderného materiálu v Íránu. Zdůraznil, že nejde o to postavit v České republice radar, ale zbavit svět zneužití jaderného materiálu.

Opačný názor než Topolánek mají ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík a předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle nich Obamův projev značí, že USA projekt odložily.

Slovenský premiér Robert Fico by přivítal, kdyby v Evropě žádné americké radary nebo rakety nebyly. "Ale opakuji: je to bilaterální věc mezi Američany a Čechy a Američany a Poláky. Jak se dohodnou, tak se dohodnou, Slovensku do toho nic není," řekl po nedělním jednání v rámci summitu EU - USA.

Obama v Praze řekl, že íránské snahy získat jadernou zbraň vytvářejí reálnou hrozbu pro Spojené státy, jejich spojence i sousedy Íránu. "Pokud íránská hrozba zmizí, budeme mít silnější bezpečnostní základ a hlavní důvod pro postavení protiraketového štítu v Evropě bude odstraněn," prohlásil dnes dopoledne na Pražském Hradě Obama.

Na dotaz Českého rozhlasu připomínající v této souvislosti argumentaci vlády o tom, že radar zakotvuje Česko do západní bezpečnostní architektury, Topolánek obvinil tazatele ze zastávání "pacifisticko-komunistické" platformy.

Na Írán je třeba tlačit

Základna podle Topolánka chrání proti raketám dlouhého, krátkého i středního doletu a jen jedna z těchto kategorií se vztahuje na Írán. Zdůraznil současně, že na Írán je třeba vyvíjet tlak, aby respektoval své závazky týkající se nešíření jaderného zbraní.

Až se podaří jej k tomu přimět, tak hrozba pomine. "Až to tak bude, tak se můžeme zastavit tady na Václavském náměstí, zatancovat si a rušit iniciativy, jako je právě protiraketová obrana," řekl premiér.

V souvislosti s tím, že většina Čechů je proti základně, Topolánek prohlásil, že lidé v otázkách národní bezpečnosti mají právo na svůj názor ale neměli by rozhodovat, protože nemají dost informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám