Hlavní obsah

Klaus Topolánka zřejmě sestavením vlády nepověří

Právo, Lukáš Bek
Praha

Premiéra Mirka Topolánka ve čtvrtek odpoledne na Hradě zřejmě čeká po porážce jeho vlády ve Sněmovně další šok. Podle informací Práva z okolí prezidenta Václava Klause, které nepřímo potvrdil v České televizi jeho tajemník Ladislav Jakl, nemá prezident v úmyslu pověřit ho znovu sestavením vlády. Přitom vedení ODS právě to považuje za jediné možné další řešení.

Foto: Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

A nemusí to být pro Topolánka jediná nepříjemná zpráva. Podle náznaků Jakla by se mohl dozvědět, že další život jeho vlády může být jepičí. Jakl si totiž neumí představit, že by dosavadní vláda měla zůstat u moci v řádu měsíců. Přitom do konce českého předsednictví EU zbývají ještě tři měsíce. České předsednictví Jakl označil jen za technicko-administrativní pořadatelskou roli.

K Topolánkovu opětovnému jmenování Jakl řekl: „Není automatické a nemělo by být automatické, protože stejný model vede ke stejnému výsledku. Nepochybně pan prezident nebude riskovat, aby byla sestavena vláda na stejném půdoryse se stejnými, už v základech zakomponovanými chybami, které potom by vedly k jejímu konci. V tomto případě by to byl konec asi hodně rychlý.“

Jakl tím naznačil, že Klaus se chce vyhnout vládě ustavené za pomoci přeběhlíků a že by ve vládě nestrpěl zelené, z nichž zejména Martin Bursík je mu trnem v oku. Dále by těžko akceptoval za ministry členy za ODS, jejichž čísla si teatrálně vymazal z mobilu před prosincovým kongresem ODS.

Prezident bude chtít 101 hlasů

Prezident může jmenovat premiérem kohokoliv podle své úvahy. Klaus jím dříve vždy jmenoval šéfa vítězné strany a dosud naznačoval, že bude postupovat standardně. Jakl k tomu však ve středu dodal, že prezident preferuje stabilitu i rychlost. Připustil, že Klaus bude chtít od Topolánka 101 podpisů poslanců tak, jak to kdysi požadoval po Stanislavu Grossovi. Ty však Topolánek sotva získá, jak ukázalo už hlasování o nedůvěře vládě, kdy dostal jen 96 hlasů.

„Zcela jistě je to jeden z možných modelů, který eventuálně dává nějakou záruku, že nepůjde jenom o dopředu marný divadelní pokus jenom pro odfajfknutí, že máme jeden za sebou,“ uvedl ke stojedničce Jakl.

Opakovaně přitom zdůraznil, že model širší dohody stran by byl lepší než vláda založená na přeběhlících.

Pokud Klaus zvolí variantu úřednické či jiné vlády bez Topolánka, musí nejprve jmenovat nového premiéra a na jeho návrh členy vlády. Topolánkův tým by se vzápětí poroučel a úřednický výběr by musel do třiceti dnů požádat Sněmovnu o důvěru. Vtip je v tom, že i kdyby ji nedostal, může vládnout dál v demisi, a to v důsledku neurčitosti v ústavě tak dlouho, jak si bude prezident přát. Může to být jak do předčasných, tak dokonce i řádných voleb v červnu příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám