Hlavní obsah

Soud o byt Klausových má být neveřejný, družstvo se bouří

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez nařízení veřejného jednání chce soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Svoboda rozhodnout spor Pražského stavebního a bytového družstva s manželi Václavem a Livií Klausových o byt v Libni. Družstvo v tom vidí snahu zamést kauzu pod koberec a trvá na veřejném projednání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Soud vyzývá účastníky, aby se ve lhůtě 7 dnů od doručení tohoto usnesení vyjádřili, zda souhlasí s tím, aby ve věci bylo soudem rozhodnuto bez nařízení jednání,“ uvedl soudce Svoboda v usnesení z 3. března, které v polovině měsíce obdrželi účastníci sporu.

„Soud vyzývá účastníky, aby se ve lhůtě 7 dnů od doručení tohoto usnesení vyjádřili, zda souhlasí s tím, aby ve věci bylo soudem rozhodnuto bez nařízení jednání,“ uvedl soudce Svoboda v usnesení z 3. března, které v polovině měsíce obdrželi účastníci sporu.

Zároveň odmítl pro nadbytečnost vyslechnout svědka a znalce navržené žalobci s tím, že o žalobě rozhodne na základě listinných důkazů založených ve spise.

Předseda představenstva bytového družstva Michal Lurie s návrhem zásadně nesouhlasí a ve středu předal soudu vyjádření, v němž trvá na veřejném procesu.

„Žalobce má za to, že soud odmítá provést výslech svědka pouze proto, aby mohl věc projednávat s vyloučením veřejnosti – tak, jak to již učinil v přípravném jednání,“ uvedl Lurie v písemném vyjádření soudu. "Předmětem sporu nejsou utajované skutečnosti a nejde ani o projednávání skutečností, které by mohly nepřípustně zasáhnout do práv účastníků,“ namítá proti usnesení.

Podezřelé transakce

Představenstvo Pražského stavebního bytového družstva požaduje od manželů Klausových navrácení dvou bytů a dvou garáží v Praze-Libni, tedy veškerého majetku, který od něj prezidentský pár v minulosti koupil.

Podle představenstva získali Klausovi v roce 2000 oba byty do soukromého vlastnictví pod cenou díky nezákonnému postupu bývalého vedení družstva. To na transakci prodělalo údajně miliónové částky. Byty noví majitelé následně propojili, takže nyní jde o jeden luxusní šestipokojový komplex.

Majetek měl prodávat bývalý předseda družstva Karel Vašíček bez souhlasu představenstva a členů družstva. Kvůli údajnému tunelování z počátku 90. let na něj nové představenstvo podalo trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku, v roce 2001 však Vašíček zemřel a případ byl odložen.

Poslední verzi žaloby předal Lurie Obvodnímu soudu pro Prahu 8 začátkem prosince. Přestože jde o běžný občanskoprávní spor, soudce Svoboda z jednání vyloučil veřejnost a novináři zůstali za zavřenými dveřmi na chodbě. Poté si soud ponechal lhůtu na přijetí či odmítnutí žaloby. Ani po více než čtvrt roce však nerozhodl.

Družstvo je v insolvenci

Na družstvo bylo mezitím zahájeno insolvenční řízení kvůli dluhu za úvěr z poloviny 90. let. Také ten je podle Lurieho dědictvím Vašíčkovy „éry“.

Právě probíhající insolvenční řízení však může být překážkou pro vyřešení sporu s Klausovými.

„Pokud bude na žalobce prohlášen konkurz, bude to mít závažné procesní dopady, jejichž konečným důsledkem velmi pravděpodobně bude podstatné oddálení rozhodnutí ve věci samé,“ tlačí soudce Svoboda na družstvo, aby souhlasilo s rychlým neveřejným projednáním žaloby na Klausovy.

Kvůli návalu práce prý soud nemůže případné veřejné projednání nařídit dříve než v květnu, tedy půl roku od podání žaloby. Tou dobou už může být družstvo v konkurzu a místo vlastního představenstva by ho reprezentoval konkurzní správce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám