Hlavní obsah

ODS zvedne hozenou rukavici a také nasadí negativní kampaň

– PRAHA • Aktualizováno

Občanští demokraté představili v úterý své kandidáty pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční 5. a 6. června. ODS na tiskové konferenci také oznámila, že se nebude bránit negativní kampani, se kterou před loňskými volbami do Senátu a krajských zastupitelstev bodovala opoziční ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek s Evženem Tošenovským, který bude za ODS kandidovat do EP.

Článek

ODS chce v kampani poukazovat na "hříchy" sociální demokracie a na rozdíly v předvolebních programech obou nejsilnějších stran. Občanští demokraté přitom před loňskými senátními a krajskými volbami sociální demokraty za jejich negativní kampaň kritizovali.

Podle Topolánka hrozí, že kampaň před volbami do EP budou provázet agresivní a populistické výpady ze strany sociálních demokratů. "Ještě nezačala (kampaň), ty věty jsou strašně ostré a strašně agresivní a bude se opakovat ta situace z minulých voleb," řekl Topolánek. 

To, že negace nemusí být cestou k úspěchu, potvrdili minulý týden politologové, kteří pokles preferencí do té doby suverénně vedoucí ČSSD přisoudili právě její negativitě vůči téměř veškerým krokům Topolánkovy vlády. Před parlamentními volbami se ale sociálním demokratům negace kampaně ODS vyplatila.

Bude to další krok k polarizaci společnosti, míní politolog

Politolog Jan Kubáček má za to, že pokud na negativní kampaň přistoupí vedle ČSSD i ODS, povede to k další polarizaci společnosti. "Menší strany budou jakoby  vymazány," dodal Kubáček s tím, že podle zahraničních zkušeností získá kampaň na konfliktnosti a vulgaritě. 

"Na druhou stranu se dá předpokládat, že  takováto kampaň upoutá pozornost a přitáhne k volbám do Evropského parlamentu i nerozhodnuté voliče," myslí si Kubáček.

Paradoxně se může stát, že nerozhodnutí voliči, kteří jsou nyní nespokojeni se soustavnou kritikou ČSSD vůči vládě, se mohou znovu přimknout k sociálním demokratům, neboť se budou muset jasně rozhodnout mezi dvěma nesmiřitelnými tábory, myslí si politolog.

.: Andrea Češková, nynější zastupitelka městské části Praha 5 a jedna z nových tváří na kandidátce.foto: Právo/Milan Malíček

Kandidátka ČSSD je dle Topolánka slabá

ODS si podle Zahradila slibuje od voleb "jednoznačné vítězství". Šéf strany a premiér Mirek Topolánek věří v podobný úspěch jako v minulých volbách do EP. V roce 2004 získali občanští demokraté devět křesel. Letos by mohla strana podle Topolánka získat alespoň sedm mandátů. "Volby - to je jízda na tygru, nedá se přesně odpovědět, kolik postů získáme," řekl Topolánek.

Lídrem kandidátky bude nynější europoslanec Zahradil, spolu s ním budou o místo ve Štrasburku usilovat například bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský, Jaroslav Zvěřina, Andrea Češková, nebo Hynek Fajmon.

ČSSD povede do eurovoleb Havel

Opoziční sociální demokraté z minulých voleb odešli poraženi s pouhými dvěma mandáty. Předseda strany Jiří Paroubek by za letošní úspěch považoval zisk osmi až deseti křesel. Česko bude mít celkem 22 eurosposlanců.

Novým volebním lídrem socialistů se po europoslanci Liboru Roučkovi stal Jiří Havel, vicepremiér pro ekonomiku v bývalé Paroubkově vládě. Topolánek sociálně demokratickou kandidátku označil za slabou. Zároveň kritizoval i práci nynějších krajských zastupitelstev, které ovládla ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám