Hlavní obsah

Senátor Kubera kouřil ve Sněmovně elektronickou cigaretu

Novinky, jov
PRAHA

Elektronickou cigaretu si ve středu labužnicky v kuloárech Sněmovny vychutnával senátor Jaroslav Kubera (ODS). Mezi poslance přišel obhajovat svůj návrh, aby odpovědnost za úklid chodníků měly obce.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Senátor Kubera s elektronickou cigaretou ve Sněmovně

Článek

Kubera je vášnivým kuřákem, svojí láskou k nikotinu se nikterak netají. V Senátu si dokonce při projednávání jednoho z návrhů protikuřáckého zákona zapálil u řečnického pultíku, aby dokázal, že tím nezláká své kolegy k propadnutí tomuto zlozvyku.

Ve foyer Sněmovny ale rozhodně kuřáky netrpí, cigareta je zde věc nepředstavitelná. A tak se Kubera vybavil elektronickou cigaretou, ze které mocně popotahoval. Neznamená to ovšem, že by přesedlal z klasických cigaret. „Elektronická cigareta je vhodná například při cestování lodí, letadlem nebo do Sněmovny,“ vtipkoval senátor, který je také teplickým primátorem.

Malá přednáška

Kubera neváhal elektronickou cigaretu rozebrat a uspořádal malou přednášku, jak vlastně toto zařízení funguje. Nejdůležitější částí pro kuřáky je přitom zásobník s nikotinem, který je zahříván a jeho výpary pak kuřák vdechuje.

Mezi poslance ale senátor nepřišel představovat nikotinovou novinku, obhajoval návrh, který by přenesl odpovědnost za úklid chodníků na obce. To se nelíbí nejen Svazu měst a obcí, ale také řadě zákonodárců. Sněmovna se předlohou zabývala ve druhém čtení a již v něm někteří poslanci avizovali, že budou navrhovat její zamítnutí. To se Kuberovi nelíbí a proto emotivně ke svým sněmovním kolegům promluvil.

Jeho bonmoty vyvolávaly smích i na tvářích některých ministrů. Kubera upozornil, že na tom, že by odpovědnost za chodníky měly obce, není nic divného. Přirovnal současný stav, kdy břímě leží na majitelích domů, k situaci, kdy by občané sami vozili odpadky na skládku a obce a města by neměla v této věci žádné povinnosti.

„Kdyby si lidé vozili odpadky sami na skládku, tak by obce ušetřily strašné peníze. A přesto to tady nikoho nenapadne. Vždyť jsou to jejich odpadky, z jejich domů, jejich plínky, jejich flašky,“ uvedl senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám