Hlavní obsah

Summit skončil, prezidenti schvalují rozšíření EU

– BRNO
Právo, Markéta Pudilová

V Brně v sobotu skončil summit patnácti prezidentů. Přestože vrcholní představitelé evropských států mluvili také o kontroverznějších tématech, jako například nezávislost jihosrbské provincie Kosovo nebo o systému protiraketové obrany - ve většině případů, dle českého prezidenta Václava Klause, našli společnou řeč.

Článek

"Všichni jsme zneklidněni událostmi na Ukrajině. Setkáváme se i proto, abychom dali zbytku světa najevo, že máme co nabídnout," uvedl na sobotní tiskové konferenci Klaus. Právě kvůli vypjaté vnitropolitické situaci na Ukrajině zrušil svoji účast na summitu nečekaně prezident Viktor Juščenko. Zatímco na Kosovo nebo na budování amerických základen se názory účastníků summitu občas různily, naprosto jednotně se prezidenti vyslovili pro další rozšiřování Evropské unie.

V této souvislosti přišla řeč na zrušení vízové povinnosti pro Makedonii. Zatímco Češi při cestě do Makedonie vízum nepotřebují, Makedonci si vízum vyřídit musí. Podle Klause nemůže Česká republika, jako člen EU, rozhodovat o zrušení této povinnosti sama. "Chtěl bych ale Makedonii ubezpečit, že Česká republika nemá nejmenší chuť zavírat jí dveře v unii, do EU by měly vstoupit všechny země, které chtějí a splňují určité ekonomické, či politické předpoklady," podotkl Klaus. Uvedl také, že se Česká republika chystá otevřít v Makedonii velvyslanectví. "Jsem rád, že jsem na summitu slyšel tak jasnou podporu dalšího rozšiřování unie," prohlásil dnes makedonský prezident Branko Crvenkovski.

Do Brna na summit přijeli prezidenti Albánie, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Makedonie, Moldavska, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Srbska, hostitelem byl český prezident Václav Klaus. Příští setkání evropských prezidentů se uskuteční v roce 2008 v Makedonii.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno je plné prezidentů

Ve čtvrtek dorazilo do Brna několik prezidentů evropských států. Na summit věnovaný středoevropskému regionu je pozval český prezident Václav Klaus, který...

Výběr článků

Načítám