Hlavní obsah

Výlet do minulosti k radotínským potočním mlýnům

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistický výlet k radotínským vodním mlýnům s prohlídkou provozuschopného mlýna U Veselých.

Foto: Jana Bečková

Vstup do mlýna u Veselých

Článek

Tuto sobotu jsem objevil další krásnou historickou stavbu v blízkosti Prahy, a to potoční, tedy vodní mlýn U Veselých. Na internetové adrese www.mlyn-uveselych.cz jsme načerpali informace a vydali se na cestu historií.

Vlakem z Prahy dojedete do Radotína, odkud se autobusem 313 směr Choteč dostanete k historickému mlýnu U Veselých. Zde již sedmá generace rodu Veselých od roku 1776 udržuje tradici mlynářů. Je to jediný provozuschopný mlýn a jsou zde i pravidelné prohlídky s panem Veselým, posledním z rodu mlynářů.

Mlýn je během prohlídky uveden do provozu a je vidět, jak se mlelo obilí koncem 30. let 20. století. Vše bylo na vodní pohon a turbínu, nikoliv mlýnské kolo.

Informace a časy prohlídek jsou na výše uvedené adrese .

Mlýn U Veselých je na Staré mlýnské cestě, která zahrnuje 22 mlýnů a začíná v Úhonicích u Úhonického mlýna a končí v Radotíně Dolejším mlýnem. My jsme začali U Veselých a došli k Maškovu mlýnu, kde jsme nastoupili na autobus č. 256 a dojeli do Radotína na vlakové nádraží.

U každého mlýna je historický popis. Legendy informují, pokud zde již mlýn není, nebo je přestavený, kdy a jak skončil a co za budovu stojí na místě někdejšího mlýna dnes . 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám