Článek
V Lounech se pivo vařilo již od patnáctého století. Tradice byla přerušena před třemi lety, kdy vlastník lounského pivovaru, společnost Heineken, přesunula výrobu piva do Velkého Března. Zde se dále vaří "Lounský ležák", nicméně vaření piva jako takové ve městě nad Ohří skončilo.
Na konci měsíce října otevřela parta nadšenců nový minipivovar Lounský žejdlík, který je umístěn do bývalého hotelu Domov známého již z první republiky. V této historické budově proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Pivo se zde vaří ve varnách o obsahu 200 litrů, a protože jsou tyto téměř alchymistické nádoby umístěny přímo v lokále, mohou si příznivci zlatavého moku k práci sládků a pivovarníků doslova přičichnout. Vaří se zde 11° světlá, 13° tmavá a navíc vždy každých čtrnáct dní speciál.
Dalším minipivovarem, který v Lounech vzniká, je Pivo Zloun. Ten našel útočiště v historické budově sokolského letního cvičiště, kde probíhá rekonstrukce. Nicméně pivo se zde už vaří. Desítka, dvanáctka a polotmavá třináctka. Prostory pivovaru budou pro veřejnost otevřeny do konce letošního roku.
Jak je patrné, vrací se pivovarská tradice do Loun se vší parádou a dává jasně najevo, že se pivaři stále častěji orientují na místní značky a malé pivovary.