Hlavní obsah

Policie vyšetřuje útoky na teplické školáky

Právo, koc

Teplická policie se na základě podnětů z médií zabývá případem nenávistných komentářů směřovaných na prvňáky základní školy v teplické čtvrti Prosetice. Nevraživé reakce rozlítily i ministra školství Stanislava Štecha.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pod sdílenou fotografií uveřejněnou v rámci celorepublikového seriálu Deníku nazvanou Moje první školní tablo se lidé v komentářích na různých facebookových skupinách vyjadřovali s rasistickým podtextem k dětem na snímku. Fotografie zobrazovala první třídu prosetické základní školy, kde kromě českých dětí byli také romští, vietnamští a arabští školáci. Otřesné komentáře posílaly děti například do plynu.

„Třída plná teroristů, tam by sednul granát,“ napsal jeden z diskutujících.

Policisté případ prověřují. „Konkrétní kroky ale v průběhu vyšetřování sdělovat nebudeme,“ řekl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Nekomentoval ani konkrétní útočné komentáře na sociálních sítích ohledně likvidace školy.

Vedení školy zajistilo žákům větší bezpečnost. „Chtěla bych všechny rodiče ujistit, že škola ve spolupráci s Policií ČR podnikla opatření k zajištění bezpečnosti dětí,“ zdůraznila ředitelka Marcela Prokůpková, aniž by byla konkrétnější. Zavedená opatření nespecifikoval ani policejní mluvčí.

Ministra školství pobouřilo, že děti i pedagogové čelí nenávistným komentářům na sociálních sítích, kde se objevují také výzvy k likvidaci malých školáků. „Školní e-mail zaplavují výhrůžky z celé republiky, některé vyzývají ke zničení školy,“ poznamenal Štech.

„Doufám ve zdravý rozum a uvědomění si podstatnější části společnosti, že útoky na malé děti a vzdělávací instituce jsou projevem největší zbabělosti, kterou nemůžeme tolerovat,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám