Hlavní obsah

Odboráři prodali Moravské sklárny Květná

Právo, Novinky, Martina Žáčková
STRÁNÍ

Novým většinovým vlastníkem Moravských skláren Květná ve Strání na Uherskohradišťsku, které odbory v roce 2002 koupily od firmy Crystalex Nový Bor a zachránily tak pracovní místa 250 lidem, se stala společnost Synex CZ.

Foto: Václav Vlasák

Nejvíce vajíček měla na břízce MŠ Klásek.

Článek

O koupi osmdesátiprocentního podílu v podniku projevilo zájem ke konci roku několik subjektů díky zlepšujícím se ekonomickým ukazatelům. Podle informací podniku je sklárna od června loňského roku mírně zisková. V prosinci ředitel skláren Josef Hefka oznámil, že v letošním roce očekává zhruba desetiprocentní růst tržeb. "V průběhu letošního roku se nám podařilo získat další odběratele, a posílit tak především export do Ruska. Již dnes na ruský trh míří zhruba čtvrtina naší produkce a v příštím roce bychom svou pozici rádi posílili," konstatoval loni Hefka.

Synex CZ vlastní ještě sklárnu Klára

"Budeme sklárnu rozvíjet. Věříme v její potenciál. Chceme udržet zaměstnanost," slíbil ve čtvrtek předseda představenstva Synexu Filip Šedivý. Ten společně s Honajzerem odpoledne představil své vize také zaměstnancům na mítinku. "Uvidíme, co to přinese. Ale snad je to pro nás jistota, že nám práce zůstane," komentovali to s opatrným optimismem zaměstnanci, když po mítinku opouštěli brány podniku.

Synex v konkurenci dalších uchazečů uspěl především pro své zkušenosti z oboru, vlastní sklárnu Klára v severočeském Polevsku. Cena, za kterou odboráři svůj podíl prodali, nebyla zveřejněna. "Je to obchodní tajemství. Na transakci jsme však neprodělali. Částka byla podobná, za jakou jsme sklárnu kdysi sami koupili," uvedl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec.

Záchraná operace

Odboráři sklárnu, která vyrábí od roku 1794 a je největší továrnou v okolí, odkoupili do společnosti Crystalex Nový Bor v říjnu 2002. Crystalex před prodejem utlumil výrobu a propustil všech 450 zaměstnanců. Poté co závod převzali odboráři, se do provozu vrátilo 250 lidí. Na konci loňského roku měla sklárna 247 zaměstnanců.

Akciová společnost Synex CZ byla do obchodního rejstříku vedeného Městským soudem v Praze zapsána 6. prosince 1999. V čele představenstva stojí bývalý velvyslanec České republiky na Slovensku Filip Šedivý a předsedou dozorčí rady je bývalý poslanec za ODS Jiří Honajzer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám