Hlavní obsah

Paříž žaluje Airbnb o stamiliony za ilegální inzeráty

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Paříž žaluje americkou firmu Airbnb za zveřejnění tisícovky ilegálních inzerátů na pronájem, po firmě požaduje přes 12,5 milionu eur (320 milionů korun). S odkazem na prohlášení starostky Paříže o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Turisté se fotí s Eiffelovou věží

Článek

„Cílem je vypálit varovný výstřel a zastavit nelegální pronájmy, které ničí některé pařížské čtvrti,“ uvedla starostka Anne Hidalgová v rozhovoru pro deník Journal du Dimanche.

Francie loni schválila zákon, podle kterého majitelé bytů mohou přes platformy krátkodobého pronájmu typu Airbnb nabízet ubytování maximálně 120 dní v roce. Inzeráty musí uvádět registrační číslo, pomocí kterého se maximální délka pronájmu kontroluje.

Řada měst světa vyjádřila obavy, že platformy jako Airbnb představují nelegální konkurenci hotelům a mohou některé městské čtvrti proměnit ve sterilní zóny pouze pro turisty, píše Reuters.

Mluvčí Airbnb uvedla, že společnost zavedla opatření, jež mají pařížským uživatelům pomoci dodržovat evropské předpisy. Francouzský zákon ale označila za „neadekvátní, neúčinný a v rozporu s evropskými pravidly“.

Francie je pro Airbnb druhým největším trhem po USA, při srovnání podle měst je na prvním místě právě turisty oblíbená Paříž. Registrovaných je tam zhruba 65 tisíc pronajímatelů.

Airbnb byla založená v roce 2008 v San Francisku v Kalifornii, přes internet propojuje turisty a majitele bytů a domů. Podobné služby dnes nabízí celá řada firem, jako například Homeaway nebo Booking.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám